– Vår motpart har inte gett oss ett enda bud inom något område utan står kvar vid sitt ursprungsbud, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.
Meningen är att det först ska komma ett avtal inom industrin, som ska vara normerande för resten av arbetsmarknaden. Men än har de inte kommit, vilket är en förklaring till varför Svensk Handel inte har kommit med några riktiga motbud till Handels i förhandlingarna annat än det som sades från början: noll i löneökning och i övrigt ett fryst avtal.
– Det var mer eller mindre ohållbart, att stranda förhandlingarna var enda utvägen för oss, säger Svensk Handels vd Dag Klackenberg till Handelsnytt.
– Vi förstår att Handels vill lägga ett varsel och om det kommer så måste vi svara på det.
Under den gångna veckan har parterna förhandlat så gott som dagligen. Men i morgon, söndag, blir det alltså inga förhandlingar. Svensk Handel har kallat in sin styrelse och förbundsdelegation till kl 13, Handels har kallat in sin förbundsstyrelse till kl 18.
Det är Handels förbundsstyrelse som fattar beslut om ett strejkvarsel ska lämnas. Handels starkaste vapen mot arbetsgivaren är att hota med en strejk i påsk, eftersom en strejk då innebär stora förluster för handlarna. För att strejk ska bryta ut på skärtorsdagen den 1 april måste ett varsel läggas på måndagen.