Handels klubbordförande på Maxi Hälla vet vad det innebär att strejka. Hennes butik var uttagen i Handels senaste avtalskonflikt 1995 som varade i över två veckor.
– Klubbstyrelsen får mycket jobb med att göra strejklistor och sköta allt. Jag hoppas verkligen att de tar sitt förnuft till fånga och får till ett avtal före 1 april, säger Margareta Forss.

Avtalsförhandlingarnas stridsfrågor om löneökningar och stärkt rätt till fasta heltidsjobb är dock värda att slåss för, anser hon.
– Absolut! Vi kan inte förstå att arbetsgivarna erbjuder noll i löneökning, och vi har väldigt många deltidare som vill jobba mer.

Alla medlemmar ska få information om strejken vid två möten på Handels avdelning i Västerås under onsdagen. Anställda som hittills inte varit med i facket har möjlighet att gå med och får då möjlighet till konfliktersättning från Handels.
– Ja, vi värvar nya fast jag tycker det är fel. De borde ha varit medlemmar tidigare i stället för att komma nu när det kärvar till sig, säger Margareta Forss.
Gunilla Dahlbom, fackombud på Kappahl i Karlshamn har aldrig varit strejkvarslad tidigare. Fram till 2008 hade Kappahl kooperationens butiksavtal och berördes därför inte av konflikter mellan Handels och Svensk Handel. Men nu är Kappahlchefen Christian W Jansson föreslagen som ny ordförande i Svensk Handel, och företaget har kommit i skottgluggen med fyra butiker plus lagret i Mölndal på Handels varsellista.
– Vår butik togs nog ut för att alla sex anställda är medlemmar i Handels, tror Gunilla Dahlbom som dock är överraskad över att Handels lade ett varsel.
– Jag trodde att de skulle komma överens ändå. Det var väl önsketänkande.

Hon säger att strejkviljan är god och att frågorna om löneökningar och rätt till heltid engagerar medlemmarna.
– Man ska kunna leva på sitt jobb, och det kan man inte i dag. Hos oss är det bara jag som har heltid, och jag är anställd på 80-talet.
Sven-Erik Brandt, klubbordförande på Dagabs lager i Jönköping, säger att ett strejkvarsel var nödvändigt för att sätta tryck på arbetsgivarna i avtalsförhandlingarna.
– Jag hoppas de kommer överens om en vettig nivå i tid så att vi slipper strejka. Men om det skulle gå så långt så får det snabbt effekter i Axfoods butiker i Småland och Östergötland. Särskilt som även frukt- och grönsakslagret Saba är uttaget, säger Sven-Erik Brandt.

Höjd lön och regler för användning av bemanningsföretag är krav som har stort stöd bland medlemmarna.
– Det behövs någon form av reglering. Det har hänt att företag har hotat att säga upp fast personal och ersätta med bemanningsföretag