Medlaren Bengt KÅ Johansson sa på fredagen till Handelsnytt att medlingen i förhandlingarna mellan Handels och Svensk Handel är beroende av hur det går i industrin.
– Frågorna hänger samman. Om bemanningsfrågan får en lösning i avtal mellan IF Metall och Teknikföretagen underlättas vårt arbete. Om inte så jobbar vi vidare ändå, sa Bengt KÅ Johansson.
Han räknar med att det åtminstone dröjer till på söndag innan de tre medlarna kan presentera ett avtalsförslag.

Frågan om att kringgå återanställningsrätten genom att använda bemanningsföretag kan alltså få sin lösning i industrins avtal. I så fall återstår ändå viktiga knäckfrågor i förhandlingarna mellan Handels och Svensk Handel.

För det första har Handels ställt krav i bemanningsfrågan som går utöver de som LO-förbunden driver gemensamt. I partihandelsavtalet vill Handels skriva in ett krav på lokal överenskommelse för att få anlita bemanningsföretag, i detaljhandeln vill man begränsa andelen inhyrda till 10 procent.

För det andra är det Handels uppgift att driva igenom andra krav som hela LO står bakom. Dels låglönesatsningen som innebär krav på högre löneökningar i detaljhandeln än i industrin, dels kravet på stärkt rätt till fasta heltidstjänster och stopp för arbetsgivarnas missbruk av visstidsanställningar.

Varslet om strejk för 5 000 anställda i butiker och lager från skärtorsdagen den 1 april sätter press på både förhandlare och medlare.
– Vi kommer att göra allt för att ha ett avtal klart senast 31 mars, säger Handels förhandlingsledare Tommy Tillgren.
Förhandlingar och medling fortsätter under helgen. Handels avtalsdelegationer är inkallade till måndag förmiddag för att ta ställning till ett väntat medlarbud.

Finns det inget avtal klart på måndag eftermiddag möts parterna i domstol. Då prövar Arbetsdomstolen arbetsgivarnas stämning mot facket med krav att förbjuda påskstrejken. Om arbetsgivarna får rätt i domstolen kan Handels strejka från den 8 april.

Läs tidigare artiklar om avtalsförhandlingarna i temarutan till höger på Handelsnytts hemsida.