Handels förbundsstyrelse beslutade på söndagskvällen att flytta fram varslet om strejk för 5200 anställda i butiker och lager en vecka, från den 1 till den 8 april. Förslaget lades i helgen av medlarna sedan de bedömt att medlingen är så komplicerad att de behöver mer tid.
– Vi har hamnat i tidsnöd i och med att industrin var så jäkla sen med sitt avtal, säger Lars-Anders Häggström och syftar på att IF Metall först i fredags slöt de första avtalen bland LO:s industriförbund.

I och med att Handels sa ja till medlarnas förslag slipper man möta sin motpart Svensk Handel i Arbetsdomstolen. Arbetsgivarna drog i dag tillbaka stämningen av facket med kravet att just skjuta fram stridsåtgärderna en vecka.
Handels beslut innebär att man frivilligt avhänder sig det starka konfliktvapnet under den viktiga handelshelgen påsk.
– Påsk har blivit en symbol, men det är klart att strejk har effekt även på andra tider. Syftet med vårt varsel var primärt att få igång förhandlingarna, och det har vi lyckats med, säger Lars-Anders Häggström.

Han gör bedömningen att möjligheterna är goda att förhandla fram ett bra avtal om parterna får mer tid.
Under helgen har de diskuterat bemanningsfrågan. Handels ordförande är inte förtjust i den lösning som finns i avtalet mellan IF Metall och Teknikföretagen.
– Den är inte anpassad för vår bransch som har större flexibilitet än industrin i form av visstid och deltid.

Svensk Handels vd Dag Klackenberg säger att Handels tog ett klokt beslut när man sköt fram varslet. Därmed slipper parterna att mötas i domstol.
– Vi har dragit tillbaka stämningen naturligtvis, säger han.
Inte minst bemanningsfrågan kan kräva mer tid, menar Dag Klackenberg.
– Den träffade överenskommelsen från industrin är en utgångspunkt. När vi nu får tid på oss att titta på en annan lösning är vi öppna för det. Men det är inte så lätt att snickra ihop en lösning från början, säger Dag Klackenberg.

Han delar Lars-Anders Häggströms uppfattning att det nu sker konstruktiva förhandlingar mellan parterna. Men han överdriver inte den lättnad det innebär att hoten om påskstrejk och tvist i domstol nu är undanröjda.
– Jag vill understryka att man kan ha hårda motsättningar och god stämning samtidigt, säger Dag Klackenberg.