Elin Petersson är inte garanterad jobb en enda timma. Hon är beroende av att arbetskamraterna på Ikea blir sjuka eller att kunder shoppar mer än förväntat. Då hör Ikea av sig och vill att hon ska jobba. Ibland bara en dag, ibland mer. Ibland i god tid, ibland två timmar före. Förra veckan arbetade hon sex dagar, men hon kan också gå arbetslös.
– Jag är glad att jag fick bolån innan jag började här. Ambitionen är heltid, men nu är jag bara glad att jag har ett jobb. Jag är ändå nöjd att jag fick en lön på 7 500 kronor, säger Elin Petersson.

Otryggheten är värst med att vara anställd på dessa villkor. Det säger behovarna, de kallas så i varuhuset, som Handelsnytt pratat med. När man går från jobbet vet man inte alltid om man får komma tillbaka.
– Jag vet inte om jag jobbar i morgon, jag vet bara att jag har en tid nästa vecka. Jag är 20 år och bor fortfarande hemma, det är ingen som vill ge mig en lägenhet när jag inte vet hur mycket jag tjänar, säger Anna Melin.
Hon har kontrakt på fem timmar i veckan. Utöver det blir hon inbokad när hon behövs. Hur mycket hon får jobba varierar, men det brukar bli runt 25 timmar i veckan. Mycket helger.
– Varje timma är guld värd.

Jakten på timmar är med dem jämt. Behovarna känner att de alltid måste prestera på topp för att få fler timmar.
– Det är en väldigt desperat och utlämnande situation. Tyvärr konkurrerar vi med varandra, säger Ida Svensson som har ett vikariat på 22 timmar till maj, sen tror hon att hon blir bara behovare igen.
Förutom att de själva skulle bli tryggare med garanterade timmar skulle arbetsgivaren tjäna på det, menar behovarna. De förstår inte Ikeas motiv. Visst är det flexibelt att kunna ta in personal när det behövs. Men hur mycket tid skulle inte sparas på att slippa ringa in folk och i stället ha fler på kontrakterade timmar? Och så mycket kompetens som går förlorad.
– Vi kan aldrig vara experter på ett område när vi hoppar in på olika avdelningar. Hela varumärket förlorar på det. Och nöjda anställda gör dessutom ett bättre arbete, säger Ida Svensson.

Det som i varuhuset kallas behovsanställning heter allmän visstidsanställning och infördes av den borgerliga regeringen 2007. Nu säger EU-kom­missionen att det bryter mot EU-rätten. Arbetsgivare använder visstiden när de vill anställa tillfälligt, exempelvis när det är mycket att göra. Fackklubben i Kållered tycker att Ikea utnyttjar visstidsanställningar på fel sätt.
– Facket och arbetsgivaren försöker jobba i samförstånd, men når inte hela vägen fram, säger Karin Vedlin, fackklubbens ordförande.
För att fler ska bli tillsvidareanställda och få timmar som man kan leva på borde det skapas fler kombitjänster mellan avdelningar, tycker klubben.
– I stället för att ta in behovare kan kanske personalen vara mer flexibel. I stället för att ha 20 timmar på en avdelning kan man ha 30 timmar som kombitjänst över flera.
– Ikea kan ta ett större ansvar. Hur det än är går Ikea ofta i bräschen, säger Karin Vedlin.
Förutom de allmänna visstidsanställningarna tycker hon att det är problematiskt att många tillsvidareanställda ofrivilligt har få timmar.
– Hade vi inte haft så många behovare hade deltidarna haft fler timmar.

Problemen är lika på många varuhus. I Örebro är runt 20 av 140 anställda inom Handels avtalsområde behovare, enligt fackklubbens ordförande Marcus Lindner. Runt 75 procent av de anställda har deltid. Han beskriver att det är en huggsexa om lediga timmar. Medarbetarundersökningar ger dåligt resultat när det handlar om livsbalans.
– Ikea har som motto att ge alla medarbetare chans att utvecklas. Men då måste de ge bra kontrakt så man kan känna sig trygg med sin inkomst, och inte behöver söka andra jobb. I dag rimmar det illa, men vi börjar ta kliv här på varuhuset, säger Marcus Lindner.

På Ikea i Jönköping är runt 190 personer anställda inom Handels område. Omkring 40 av dem är så kallat behovsanställda.
– Vi har lika många heltider som behovare. Det är inte värdigt, speciellt inte på ett så stort företag som Ikea. Det som irriterar mig mest är att behovarna används för att pröva människor, det är ett sätt att sålla. Behovarna blir som inhyrda. Man kan göra sig av med dem hur man vill, säger Ciczie Weidby, fackklubbens ordförande.

En metod som Ikeas fackklubbar använder för att få tryggare anställningar är att hålla koll på när personal haft allmän visstidsanställning i mer än två år under en femårsperiod. Då ska man bli tillsvidareanställd. Man bevakar också att de deltidare som har förtur till fler timmar enligt lagen om anställningsskydd rings in först när behov uppstår. Vissa varuhus har upprättat en pool med tillsvidareanställda som kan hoppa in på avdelningar där det behövs, och några fackklubbar argumenterar för att deltidare och behovare ska få fler timmar i stället för att ta in sommarvikarier.

Fakta Ikea Kållered:
Inklusive tjänstemän hade varuhuset 405 anställda i september 2009. Här är ett urval av anställningsformer och timmar:
• 105 personer var så kallat behovsanställda utan garanterade timmar. Genomsnittsålder 25 år.
• 71 personer var tillsvidareanställda på färre än tio timmar. En del av dessa jobbar utöver sina kontrakterade timmar när det finns behov.
• 84 personer var tillsvidareanställda på heltid
• 40 anställda var chefer
Källa: Fackklubben