På ABF Göteborg arbetar Thor Rutgersson som musikansvarig. Det betyder att han tillsammans med två arbetskamrater har hand om studiecirklarna för runt 300 band. Det är cirkellistor som ska hållas aktuella och pengar som ska administreras.
– Vi ger ersättning för utlägg de haft, ofta handlar det om hyror på replokaler, kanske nya trumpinnar eller flyers. Om det är några som absolut inte har råd med instrument kan det hända att vi köper in och lånar ut men det är inte det vanliga.

Att ordna tillfällen för banden att spela inför publik är också en del i arbetet och en gång i månaden hålls en klubb på Sticky Fingers i centrala Göteborg.
– Nu försöker vi ta fram förmåner till de som spelar, vi ska ge ut ett eget kort. Det är ovant att deala med företag men vi är många och har lyckats få upp till 30 procent rabatt på en del ställen.

Musik har alltid varit viktigt i hans liv och han spelar flera instrument. Förutom en kommande ep har han en cd med egenskriven musik i bagaget. Som en del i arbetet försöker han hålla sig uppdaterad på olika sorters musik och till de egna favoriterna hör Beatles och Aimee Mann.
En annan del i arbetet är att ta fram material för ABF centralt. Nyligen tog Thor Rutgersson ihop med andra fram en ny grafisk profil och en rad material för de som ska starta cirklar, bland annat en gör det själv-bok och ett cirkelledarmaterial.
– Det handlar om att vi ska lära dem att själva dra igång sin verksamhet, söka egna vägar.
Tillsammans med andra yngre anställda inom ABF har han försökt att få igång en diskussion om vad ABF egentligen ska syssla med. En skrift med unga röster var klar innan jul men har hittills mötts av tystnad internt.
– Det är jag jäkligt arg på.

Det myckna arbetet och de stundtals sega strukturerna ledde till att han 2007 var sjukskriven en kortare period. Nu har han lärt sig att sålla och engagemanget i SSU och Handels lokala ungdomskommitté har han lämnat.
– Det finns en tendens inom arbetarrörelsen att om en ung person visar intresse så tas den med på allt och bränns ut.
Thor Rutgersson ger också ut egna böcker. Den senaste handlar om 80-talister och hur de är, om de nu är på något anat sätt än andra människor. Tidigare har han tillsammans med en fotograf gjort en bok om hemlösa. Klassperspektivet är viktigt för honom.
– Jag kan tycka att pengarna fördelas snett. Finkulturen får mycket och unga som inte har egna resurser får för lite.

Fakta: Thor Rutgersson

Ålder: 27 år.
Arbetsplats: ABF I göteborg.
Aktuell med: Arbetar för att förnya Abf
och har gett ut en egen bok.