Medlarna i handelskonflikten återupptog sitt arbete i går, annandag påsk, sedan förhandlingarna mellan Handels och Svensk Handel brutit samman på skärtorsdagen och facket utökat sitt strejkvarsel.
Båda parter träffar medlarna under onsdagen. Handels förhandlingsledare Tommy Tillgren sa före mötet till Handelsnytt att bollen ligger hos medlarna men att det är arbetsgivarna som måste närma sig fackets krav.
– Vi har visat våra kort, nu måste Svensk Handel spotta upp sig, sa Tommy Tillgren.

Margareta Ternell, pressansvarig på Svensk Handel, säger att arbetsgivarna väntar på ett konkret förslag från medlarna.
– Vi hoppas på ett medlarbud i dag. Vår förhandlingsdelegation är inkallad till klockan 17, berättar Margareta Ternell.

I torsdags stod fack och arbetsgivare så långt ifrån varandra att de tre medlarna Bengt KÅ Johansson, Christina Rogestam och Jan Sjölin inte ansåg det meningsfullt att lägga något medlarbud. Frågan om bemanningsföretag är fortfarande olöst, men den svåraste nöten att knäcka är löneökningarna i detaljhandeln. Med hänvisning till LO-förbundens gemensamma låglönesatsning kräver Handels större löneökningar för butiksanställda än som hittills avtalats för industriarbetare.

På arbetsgivarsidan är framför allt centralorganisationen Svenskt Näringsliv motståndare till varje form av låglönesatsning. Svensk Handels vd Dag Klackenberg sa dock i torsdags att handelns arbetsgivare visst kan tänka sig att ge mer till butiksanställda på samma sätt som skett i de senaste avtalsrörelserna.

Medlaren Bengt KÅ Johansson säger till Handelsnytt att han räknar med att lägga ett avtalsförslag senast i morgon, onsdag. Finns inget avtal klart i morgon utlöses Handels första strejkvarsel för drygt 3000 anställda på torsdag. Trots att tiden nu är knapp är Bengt KÅ Johansson hoppfull.
– Som medlare utgår vi alltid från att en konflikt går att undvika, säger han.