Igår på eftermiddagen blev det nya kollektivavtalet om löner och andra villkor mellan Handels och Svensk Handel klart. Därmed kunde fackets strejk, som skulle ha börjat idag, avblåsas. (Läs alla artiklar om avtalet via temarutan till höger).

Catharina Hansson, vice klubbordförande på Lindex på Kungsgatan håller med sin kollega.
– Vi är jätteglada över att det inte blir någon strejk. Ingen här har velat det. Jag är också relativt nöjd med lönerna i det nya avtalet.
Att facket inte fått något konkret gehör för sitt krav på rätt till heltid tycker hon inte är så mycket att bråka om.
– Jag trodde väl inte riktigt på att de skulle få igenom det, även om det förstås vore önskvärt.
Ett orosmoln i avtalet är enligt Catharina Hansson regleringen av inhyrning.
– Det verkar lite luddigt, så jag vill inte uttala mig innan jag hunnit titta igenom avtalet ordentligt.

Willys i Rissne i västra Stockholm var också varslade att strejka. Klubbordföranden Lilian Nicanoff tycker att avtalet blev bättre än vad som man kunde tro när förhandlingarna startade.
– Men kanske hade man velat ha lite mer när det gäller lönenivån, åtminstone en hundralapp till.
Lilian Nicanoff hade gärna strejkat.
– Det hade känts roligt att strejka, några dagar i alla fall för att så trycka på. Då kanske vi hade fått lite mer. Strejkviljan här var god och vi har haft många diskussioner som höjd medvetenheten hos de anställda om vad det handlar om.
För första gången ska klubben på Willys i Rissne i år förhandla om pottpengarna, närmare hälften av löneökningen i det nya avtalet. Enligt Lilian Nicanoff rekommenderar Handels avdelning i Stockholm dem att förhandla lokalt.
– Vi har alltid delat generellt förut men nu ska vi försöka.
På Willys, liksom på många andra butiker, finns det flera tjejer som mot sin vilja jobbar deltid.
– Många killar har heltid men inte tjejerna, det känns lite diskriminerande. Man får ju hoppas att den där arbetsgruppen kommer någonvart med det.

Margareta Forss, klubbordförande på Ica Maxi Hälla i Västerås, har inte hunnit titta så mycket på detaljerna i avtalet ännu. Men det hon sett hittills ser bra ut.
– Utgångsläget var ju noll så visst får man vara nöjd.
Att närmare hälften av pengarna ska förhandlas lokalt ger hon inte mycket för.
– Jag tycker inte om det här med lokala potter. Det är jättesvårt. Jag tycker inte om att förhandla för dem som inte är med i facket.

Anneli Stenberg som är vice ordförande på Axfoods lager Dagab i Borlänge, är också nöjd i dag. Framför allt är hon nöjd med löneförhöjningen.
– Det blev rätt bra i slutändan. Många trodde vi skulle få mer, men många trodde också att vi skulle få mindre.
En viktig fråga för lagren i avtalsrörelsen har varit den om begränsning av inhyrning från bemanningsföretag.
– Vad gäller anställningstryggheten och frågan om bemanningsföretagen vet vi inte riktigt vad det innebär än. Men jag hoppas verkligen att det inte längre är möjligt att säga upp och hyra in i stället, som de har gjort här hos oss, säger Anneli Stenberg.