– Man kan konstatera att vi ligger ganska långt ifrån varandra, säger Jennifer Sjöberg, frisör på Hair and Beauty i Kungälv och med i Handels förhandlingsdelegation.

Handels vill att lönerna ska höjas för samtliga yrkesgrupper motsvarande kraven i LO-samordningen, och ob-ersättningen ska se ut som den gör i dagens avtal.
Linda Palmetzhofer är ansvarig ombudsman för frisöravtalet på Handels. Hon tycker också att kraven Frisörföretagarna har lagt fram är ovanligt hårda.
– Vad gäller lönerna så har vi tidigare diskuterat att få till någon sorts branschvanetillägg. Men Frisörföretagarna vill få igenom det genom att kraftigt sänka ingångslönerna. En nyutexaminerad, behörig frisör ska få 25 procent lägre lön och sämre provision de första 1000 timmarna. Tillsammans med att arbetsgivarna också vill frysa lönerna de första två åren är det ordentliga sänkningar. Det är provocerande, säger hon.

Men det är inte bara Handels som känner sig provocerade. Thomas Francke på Frisörföretagarna anser att Handels krav är helt verklighetsfrämmande.
– De har lagt fram ett dyrare förslag nu än 2007, då konjunkturläget var ett helt annat.

Att införa en lägre ingångslön de första 1000 timmarna i yrket är enligt honom ett sätt att rädda kvar möjligheten att jobba som anställd.
– Allt fler företag säger upp för att i stället hyra ut stolar. Företagen kan inte bära lönekostnaderna. Vi vill dessutom underlätta för de som är nyutexaminerade att få en anställning.

Sänkt ob är enligt Thomas Francke en verklighetsanpassning som dessutom är rättvis i förhållande till de som jobbar i butiker, eftersom löneläget är högre för frisörer än för butiksanställda. Men att facket provoceras av kravet på förlängd provanställning kan han till viss del förstå.
– Det kan uppfattas som kontroversiellt, men det handlar åter om att få företagen att våga anställa. Det tar ofta upp till ett år att se om en ny frisör kommer att vara lönsam för företaget, säger han.

Förhandlingarna pågår mellan den 4 och 6 maj.
– I de förra avtalsförhandlingarna hade inte arbetsgivarna riktigt räknat färdigt på konsekvenserna av sina krav och de backade en hel del. Vi får helt enkelt se vad som händer den här gången, säger Jennifer Sjöberg från förhandlingsdelegationen.