Nettos butik i skånska Åstorp har drabbats av rån tre gånger i år, senast 20 april. Dagen efter åkte Handels ombudsman Lennart Nilson, som också är regionalt skyddsombud, dit.
– Jag kände att nu får det vara nog. Vi åkte ut och stoppade arbetet. Det handlar om personalens trygghet.
Skyddsombud har enligt arbetsmiljölagen rätt att stoppa arbetet om det innebär en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa. Stoppet stöddes av Arbetsmiljöverket som av en slump var i närheten och kom till platsen. Butiken stänger nu två timmar tidigare på kvällen och har väktare hela dagen.
– Det var lite diskussioner, företaget hade synpunkter på att vi tog i så, säger Lennart Nilsson.
Nettos vd Jan Richter tycker att Arbetsmiljöverket varit ovanligt hårda just mot dem.
– Vi har en kraftig underandel när det gäller rånen. Om alla butiker som drabbades av rån skulle ha väktare skulle det bli väldigt många.
Netto har redan tidigare bestämt att stänga butiken i Åstorp den 31 juli.
– Det är ju på grund av rånen som vi tagit det här beslutet. Vi hoppas att de anställda kan få jobb på våra andra butiker i området, säger Jan Richter.
Lennart Nilsson menar att beslutet om stängning delvis spelar in i att butiken varit så drabbad.
– Netto satsar inte där nu och tänker inte införa slutet kontanthanteringssystem när de ska stänga. Vår uppfattning är att de har skött efterarbetet efter rånen bra, där har vi inget att anmärka på. Men de kan inte stoppa rånarna och vi kan inte acceptera att rånen fortsätter.
Enligt vd har Netto även väktare från och till i en del andra butiker, på eget initiativ. Att som butiken i Åstorp ha väktare hela tiden är unikt för kedjan.