– Vi har inte kommit överens om den ekonomiska biten, och då kändes det inte meningsfullt att diskutera de andra bitarna heller, säger Jennifer Sjöberg, frisör på Hair and Beauty i Kungälv utanför Göteborg, som är med och förhandlar för ett nytt avtal.

Frisörföretagarnas vd Thomas Franke skriver i sin blogg att han är stärkt i sin övertygelse om att de driver rätt linje när de vill hålla tillbaka lönerna, för att rädda kvar möjligheten att jobba som anställd inom froisöryrket. Han anser också att Handels har strandat förhandlingarna eftersom de valde att säga nej till deras slutbud, och att det är upp till facket att antingen acceptera företagarnas förslag eller att varsla om konfliktåtgärder”.

– Säger de att förhandlingarna strandat så ligger bollen hos dem att kontakta medlarna, säger Linda Palmetzhofer som är ansvarig ombudsman på Handels.
Enligt henne valde facket att avbryta förhandlingarna för att få tid att fundera på hur de ska gå vidare med den låsta lönefrågan.
– Frisörföretagarna kom med ett slutbud 0,67 procents löneökning. Det är på tok för lågt jämfört med övriga arbetsmarknaden. Det är inte rimligt att våra medlemmar ska betala för att det finns för många olönsamma företag i branschen, säger Linda Palmetzhofer.

Frisörernas avtal löpte ut den sista mars och berör drygt 2000 anställda.