Jag undrar hur det får gå till när man anställer personal. Jag har jobbat på Bauhaus i två år. Har gått från och till på olika vikariat och även varit ring-in. För en ungefär en månad sen kom det ut tre vikariat där jag fick ett på tio timmar utan helger.
Samtidigt kommer det ut en tjänst till på fem timmar (varannan helg) där en kollega som börjat senare än mig fick den. Anledningen var att hon hade mer erfarenhet utanför Bauhaus. Dessutom fick hon fler timmar än mig. Jag fick tio timmar och hon fick sammanlagt 20 timmar. Är det verkligen rätt?

Undrande

Svar: En person som arbetat på en visstidsanställning i tolv månader har företräde till anställning enligt reglerna i lagen om anställningsskydd (las). Företrädesrätten gäller för de tjänster som man har tillräckliga kvalifikationer för, under förutsättning att det går att lösa praktiskt att ha två tjänster samtidigt med fungerande schemat.
Om fler personer har företrädesrätt till anställning är det den som har längst anställningstid som ska ha företräde. Kontakta din fackklubb för att reda ut vad som ska gälla i ditt fall.

Karin Jungerhem
Ombudsman