– Det är bra att löneökningarna följer övriga arbetsmarknaden och att arbetsgivarna inte fick igenom några försämringar i ob-ersättningen, säger Jennifer Sjöberg, frisör på Hair and Beauty i Kungälv och med i Handels förhandlingsdelegation.

Lönerna höjs med 261 kronor från 1 juni i år och ytterligare 480 kronor från 1 april nästa år. Enligt Handels innebär det en total löneökning på 3,81 procent, räknat på en snittlön på knappt 23 500 kronor i månaden. De utgår då från egen lönestatistik och har räknat med värdet för kompetensutveckling, semesterlönegaranti och uppräkning av personliga lönetillägg.
Uppgörelsen innebär att frisörer med gesällbrev får löneökningar i nivå med dem på övriga arbetsmarknaden, anser Handels avtalssekreterare John Haataja.
– Vi är jättenöjda. Det är vad vi ville åstadkomma med förhandlingarna, säger han.

Frisörföretagarna uppskattar värdet till max 2,2 procent i löneintervallet 22 000 till 26 000 kronor i månaden. Enligt Frisörföretagarnas vd Thomas Francke har Handels räknat rätt rent teoretiskt. Men eftersom de tittat på grundlönen och inte tagit med provisionslönen så kommer Frisörföretagarnas siffror närmare verkligheten på salongerna.
– Den absoluta majoriteten har provisionslön. Den snittlön Handels räknat är det ingen som har i verkligheten, säger han.

Medlarna utgick från en snittlön på 24 000 kronor. Det innebär att frisörerna inte får del av LO-samordningens låglönesatsning, som ska ge minst 125 kronor extra per månad till avtalsområden som har en genomsnittslön under 21 300 kronor per månad.
Parterna stod inledningsvis långt ifrån varandra, framför allt i lönefrågan. Båda uttryckte önskemål om att erfarenhet ska märkas på lönen. Men Handels ansåg att motpartens förslag på ett sådant system skulle innebära kraftigt sänkta ingångslöner, vilket de inte ville gå med på.
Frisörföretagarna ansåg å sin sida att Handels ville driva igenom löneökningar som gör att ingen har råd att anställa frisörer.

Övriga nyheter i avtalet är att arbetstidsreglerna blir mer flexibla. Om parterna är överens lokalt ska en anställd exempelvis kunna jobba sex dagar varannan vecka och fyra den andra veckan.
Ett nytt utbildningsavtal har också tagits fram. I det tidigare avtalet räknades antal utbildningsår, nu ska i stället antalet timmar räknas. För frisörelever på gymnasieskolan gäller att de måste få cirka 3000 fler utbildningstimmar än i dag för att få avlägga gesällprov. Förhoppningen är att det ska bli lättare för nyutexaminerade att få jobb efter att de tagit gesällprovet.

Medlare i förhandlingarna var LO:s förre avtalssekreterare Erland Olausson, TCO:s förra ordförande Inger Olsson Örtendahl samt Anders Sandgren, tidigare chefsjurist på Verkstadsföreningen.