– Det är kollegorna som gör det. Vi som jobbar här känner varandra väl. Många av oss har jobbat ihop länge. Vi semestrar tillsammans. Det blir en tajt stämning, säger Johan Hammarlund, som har jobbat på lagret i fjorton år.

Vi står i en av lagrets alla gångar. Runt oss tornar lastpallar med vita färgburkar, Alcros delfinmärkta hinkar till vänster och Beckers regnbågsmärkta till höger. Anders Petterson kommer farande på en truck och bromsar in bredvid oss. Han och Johan Hammarlund har jobbat ihop i tio år och utgör även kärnan i lagrets fackklubb.
– Men nu blir det andra tider. Anders har gått över till andra sidan. Han ska bli chef, säger Johan Hammarlund och ler mot Anders.
– Det är också en sak som är bra här förutom arbetskamraterna. Vi har en bra och öppen dialog med ledningen, berättar Anders Pettersson.

Som så många andra här bor Anders Pettersson och Johan Hammarlund
i Nykvarns omnejd. Flera känner varandra sedan tidigare, som de gamla barndomsvännerna Pierre Rendik och Daniel Westerberg. Även Daniel Westerbergs pappa jobbar här och det var genom honom som han fick jobbet.
– Men pappa ska snart gå i pension.Han har varit här i över tjugofem år, säger Daniel Westerberg som själv jobbat på lagret i elva år.

Fast så enkelt som att den låga sjukfrånvaron beror på att det är kul på jobbet är det inte. Det ligger hård träning bakom. Nästan alla som jobbar här är idrottsintresserade och lagret har olika grupper – travgruppen, fotbollsgruppen och innebandygruppen – som träffas regelbundet. Innebandygänget som Pierre Rendik, Johan Hammarlund och Daniel Westerberg tillhör har även varit i Ungern och spelat. Dessutom motionerar de som vill på luncherna, antingen går de eller springer i motionsspåret som finns intill lagret. Och så har de gymmet. Det är inte stort men fräscht och rymmer de maskiner som behövs för att ge kroppen en rejäl omgång.
– Jag har faktiskt med mig kläder i dag. Tänkte jag skulle träna armarna lite, säger Håkan Wandell, som jobbat av och till på lagret i 35 år, medan han kånkar ner en kartong med tapeter som ska ut till en kund.

Och bra fysik behövs. En dag under högsäsong kan de som jobbar på ”groven”, den del av lagret som packar till kunder i Sverige, lyfta upp till 15 ton. Men Johan Hammarlund betonar att det handlar mer om att lyfta rätt än om muskler och numer får alla som börjar jobba i Nykvarn utbildning i lyftteknik. Så var det inte när Johan Hammarlund började jobba på lagret för 14 år sedan. Då bestämdes också ackordlönen enbart av mängden beställningar som de anställda hann plocka ihop under en viss tid. Något som ledde till fler slarviga lyft eftersom det stjäl tid att lyfta så att kroppen inte tar skada. I dag är det viktigare att plocka rätt, inte att plocka mycket – för varje fel du gör dras pengar från ackordlönen.

Åren innan ”plocka rätt-tiden” har gjort sitt. Johan Hammarlund har en dålig rygg, trots att han alltid utövat olika sporter. För att lindra ryggbesvären kör han ett program som en sjukgymnast via jobbet tagit fram till honom och så arbetar han inte längre på ”groven”, utan på den mindre avdelning för beställningar utanför Sverige.
– Det är lite lugnare här. Här lyfter du som max fyra ton på en dag, säger han.
Att vd:n Niklas Frisk hälsobloggar och menar att ”personalens hälsa och välmående är den allra viktigaste pusselbiten för att få en framgångsrik verksamhet” är ingenting som lagerarbe-
tarna direkt märkt. Lagret i Nykvarn verkar ha fått ihop det ändå, hälsan, jobbet, familjen och fritiden.
– Fast Johan hejar på AIK. Det kan ju dra ner stämningen, säger Pierre Rendick och skrattar lätt.

Friskvård på Alcro-Beckers lager:
Eget gym
1 500 kronor per anställd och år i friskvårdsbidrag.
Bidrag till anmälningsavgift till olika idrottstävlingar.
Bidrag för den som behöver massage.
Möjlighet att besöka kiropraktor.
Den som behöver hjälp att gå ner i vikt eller sluta att röka ska få det.

Alcro-Beckers lager i Nykvarn har 55 anställda, varav 53 är män och 2 år kvinnor. Majoriteten, 53 personer, är fastanställda. 2 är visstidsanställda. Vid toppar tas extra personal in. Bemanningsföretag används inte.