Hallå där, Thomas Francke. Varför valde du att blogga om läget i avtalsförhandlingarna?
– Det finns två skäl. Det ena är att vi förhandlade fram det nya avtalet väldigt sent, drygt en månad efter att det gamla gått ut. Jag ville att våra medlemmar skulle kunna följa vad som händer. Sedan kan jag ärligt erkänna att jag ville bryta ny mark.

Finns det en risk att en del känner sig hämmade av att du antecknar och skriver om vad som sägs i förhandlingsrummet?
– Allt man pratar om som rör sakfrågorna ska vara konfidentiellt, så går det till i förhandlingar. Men hysch-hyschet runt omkring är jag inte så mycket för. Om någon har svårt för det får det stå för dem. Jag gillar transparens.

Vad skulle du inte blogga om?
– Jag skriver som sagt inte om sakfrågorna, förutom avtalskraven. Men de formulerades redan tidigare. Däremot har jag skrivit om själva förhandlingsgången. Till exempel att vi väntar ett avtalsbud under fredagen. Det är inget konstigt att berätta det så länge jag inte säger något om vad det innehåller.

Har något av dina inlägg retat upp motparten och försvårat förhandlingarna?
– Vissa påståenden kan givetvis reta upp motparten. Det är också en blogg, en sida där man skriver av sig. Men om Handels i det här fallet hade tyckt det så är det i alla fall inget som kommit till min kännedom. Jag skrev ett inlägg om att Handels strandat förhandlingarna som det blev en del diskussioner om. Men det redde vi upp efteråt.

Vad har du fått för respons på bloggen?
– Jag har fått mycket positiv respons från våra medlemmar som känner att de fått större närhet till oss, även om jag inte kunnat berätta om några detaljer. Bloggen har funnits en dryg månad och vi har haft 3 500 läsare. Under en dag har vi haft upp till 270 unika besökare.

Hur ser du på om Handels kontrar med en egen blogg till nästa avtalsförhandling?
– Det vore mycket spännande. Jag skulle följa den.