– Det går segt. De har inte sagt nej men inte heller ja till ett avtal. Vi vill realförhandla nu, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.
Som Handelsnytt berättat tidigare (nr 2/10) för Handels samtal med Ikea om ett fackligt globalt avtal. Målet är att anställda i alla länder ska kunna organisera sig fritt och ha rätt att förhandla om kollektivavtal. De senaste åren har medier rapporterat om konflikter mellan företag och arbetare i en rad av länder där Ikea finns. De inledande träffarna under våren har inte lett framåt och vid nästa träff ska Handels ordförande Lars-Anders Häggström förhoppningsvis träffa Ikeas vd.
Handels hoppas att ett möte kan ske innan sommaren och att det finns ett påskrivet avtal till UNI:s kongress i Nagano i Japan i oktober. Uni är den fackföreningsinternational som Handels och fack från 150 andra länder ingår.