– Där nere har de en bråkdel av lönekostnaderna, klart vi inte tycker om det. Men varsel är inte samma sak som uppsägningar. Vi kommer att göra allt vi kan för att lindra omfattningen, som att titta på omställningshjälp. Sen tycker jag att man ska kolla på kostnader uppifrån, på dyra chefsnivåer. Det är en väldig oro nu. Det finns till och med de som gråtit på lagret, säger Lennart Bäck, Handels klubbordförande.

I dag jobbar drygt 300 anställda på Halens. De 125 varslade är både lagerarbetare och tjänstemän, hur många ur varje grupp är inte specificerat. Och hur många av de varslade som till slut kommer att sägas upp, om uppsägningarna ska gå efter anställningstid och när folk ska sluta ska nu förhandlas mellan fack och företag. Facket kritiserar tidpunkten för varslet – precis före semestertider.
– Väldigt opsykologiskt. Folk får massa negativa tankar och kan inte koppla av, säger Lennart Bäck.

Bakgrunden till neddragningarna är att Halens fått fler kunder i Central- och Östeuropa, så delar av lagret i Borås flyttar till Tjeckien.
– Vi måste vara nära kunderna så vi slipper långa transporttider, miljöpåverkan och dålig kundservice, säger Gunnar Ryman, Halens vd.
Huvudkontoret och lagerverksamheten för kunder i Sverige och närliggande länder ska vara kvar i Borås.

Halens-koncernen omfattar exempelvis även Cellbes som också har lager i Borås. Halens och Cellbes har gemensam turordning.