Efter neddragningar hösten förra året har bara var fjärde anställd på Media Markt i Sundsvall heltid. Anders Norberg är en av dem som fick se sin tjänst krympa till lite drygt 22 timmar i veckan. Men när arbetskamraterna tar semester i sommar får han jobba heltid igen i sex veckor. Totalt har 23 anställda i butiken fått fler timmar i sommar. Medan stora delar av landet varvar ner, varvar de upp.
– När man har få timmar får man passa på att jobba när andra har semester. Det känns bra. Pengarna ska jag spara så att jag klarar mig till hösten. Ganska logiskt, säger Anders Norberg.
Media Markt i Sundsvall ligger i handelsområdet Birsta. Sommaren är högsäsong för många av butikerna. Turister parkerar sina husvagnar vid centrumet och lägger flera dagar på shopping. För Media Markt är juli den bästa månaden efter december. Timmarna som ges till deltidarna kommer både från att antalet arbetade timmar ökar och från semesterledigheterna.

Tomas Pålsson behövde inte fundera så länge innan han tackade ja till att få jobba lite drygt 30 timmar i veckan från juni till augusti. Annars har han kontrakt på nära åtta timmar. Han har visserligen fått jobba mer än så och hoppar in på ett bageri, men flängandet slipper han gärna.
– Skönt med trygghet i tre månader. Det räddar sommaren bra. Jag har jobbat sommar i tio år, det är min arbetstid, säger Tomas Pålsson.
Förutom fler timmar flyttar han från kassan för att prova på en ny avdelning, vitvaror.
– Det är en helt annan grej. Det blir en djupare kundkontakt här ute och inte lika mycket löpande band.
Dan Henriksson däremot, har tröttnat på att jaga timmar och lämnar Media Markt i slutet av juni. Han har fått heltidsjobb som hamnarbetare.
– Min tjänst på 17 procent är inte så mycket att leva på, det säger sig självt. Och jag är så långt ner på las-listan, det är många som ska sluta för att jag ska få mer tid, säger han när Handelsnytt är på besök en av hans sista arbetsdagar.

Fackklubben på Media Markt i Sundsvall tycker att sommarbemanningen är bra löst – i stället för att ta in ett stort gäng vikarier utifrån har många av deltidarna på plats fått fler timmar. Hur många timmar deltidarna och vikarierna får varierar, men ingen vikarie har fått heltid.
– Vi har inte diskuterat det i fackklubben, men vi är nöjda med lösningen. De flesta som ville fick fler timmar och de är jämt fördelade inom avdelningarna. Det är fackets mål att ha fler heltider, säger Christian Frank i klubbstyrelsen som själv går från 19 timmar till drygt 32 timmar i juli och augusti.
– Att vi inte har så många vikarier beror bland annat på att det krävs mycket kunskap om varorna. Det tar tid att lära sig, då är nästan vikarietiden över.

Att ge alla lediga timmar som uppstår av semesterledigheterna till den befintliga personalen skulle inte gå, menar varuhuschefen Jim Bylund. Några vikarier måste tas in för att få tillräckligt många huvuden.
– Ändå är vi mycket mer sårbara på sommaren. Om folk blir sjuka är ena gänget på semester och andra gänget har vi höjt upp i arbetstid.
Trots att Media Markt bara annonserade internt fick man flera hundra ansökningar till de sju sommarjobben.

Media Markt i Sundsvall:
74 anställda, varav 28 har heltid
23 av deltidarna får mer i arbetstid i sommar
7 vikarier tas in, alla på deltid