Sommaren är här och med den de söta jordgubbarna och de många gånger usla arbetsvillkoren för jordgubbsförsäljarna. Lönerna är långt under avtalet, toalettbesöken får gå snabbt eftersom ingen avlösning finns, få har anställningskontrakt och kollektivavtal saknas i regel. Det betyder bland annat att jordgubbsförsäljarna inte är garanterade ob- eller semesterersättning. De är inte heller automatiskt försäkrade om det skulle hända dem någonting på arbetet.

Många av jordgubbsförsäljare står utanför eller i entrén till stormarknader. Handelsnytt har tittat närmare på 30 slumpvis utvalda Coop- och Icabutiker runt om i Sverige (se ”Coop och Ica hyr ut plats”). Av dessa hyr 24 ut plats till jordgubbsföretag. I hälften av fallen saknar företagen kollektivavtal.

På Coop finns krav på att de företag som man samarbetar med – i det här fallet genom att hyra ut plats – ska ha kollektivavtal eller ”liknande bestämmelser”. Men när Handelsnytt ringer runt visar det sig att det är lite si och så med kontrollen av detta. En butikschef på Coop som vill vara anonym säger att deras jordgubbsföretag varit hos dem i många år och butikschefen har därför trott att företaget var granskat och hade avtal. Att det inte är så kommer som en överraskning och butikschefen ska nu titta närmare på det.

Karl-Arne Holmström som är butikschef på Coop Forum i Skellefteå säger samma sak:
– Jag har tagit för givet att de har avtal, men har inte kollat om de har det. Det är någonting vi får diskutera med dem nu.

På Coop centralt är man förvånad över att det står jordgubbsföretag som saknar avtal utanför deras butiker.
– Om det finns jordgubbsförsäljare som inte har kollektivavtal måste vi följa upp det. Vi har en policy om det här, understryker Janne Pettersson pressekreterare för KF och Coop.

På Ica bestämmer handlarna själva över sina butiker. Men det finns också gemensamma riktlinjer. De säger bland annat att Ica ska vara ett etiskt företag där de företag som de arbetar med ska ta socialt ansvar. ”Vi litar på våra leverantörer. Det kan du också göra” heter det till exempel i Icas handlingsplan.

Men även på Ica varierar graden av kontroll av jordgubbsförsäljarnas arbetsvillkor.
– Vi för självklart en dialog med vår hyresgäst. Dock går vi inte in på detaljnivå. Jag har inte kollat upp om de har kollektivavtal. Jag förutsätter att de följer de lagar och regler som finns på svensk arbetsmarknad. Är det inte så får jag kolla upp det, säger Mikael Persson som är handlare på Ica Maxi i Ängelholm.

På Ica Maxi i Luleå är det handlaren Anders Spinell som tecknar avtal med de företag som hyr plats i stormarknadens entré. Han säger att de företag som hyr måste följa kollektivavtalet för butiksanställda, men de behöver inte ha tecknat avtalet.
– Jag har papper på att de följer avtalets regler. Det räcker. Då vet jag att det är bra villkor för dem som står och säljer, säger Anders Spinell.

Företaget som Anders Spinell hyr ut plats till är Ängelholmsbär och är ett av de företag som saknar kollektivavtal. Ängelholmsbär står även utanför Coop Forum i Skellefteå. Här har butikschefen inte frågat om kollektivavtal. Men då butiken ligger inom Konsum Nord är det de som ska teckna avtal. Informationschef Kjell Edlund på Konsum Nord säger att deras butiker hyr ut plats till två jordgubbsföretag, varav det ena nu i veckan ska skriva avtal på att de har ”liknande bestämmelser” som kollektivavtal.

Fru Bär är ett annat företag som säljer jordgubbar på såväl Ica som Coop. De har kollektivavtal.
– Jag tycker att alla borde ha kollektivavtal, det ger en seriositet till branschen. Tyvärr finns det väldigt många oseriösa arbetsgivare i vår bransch, säger vd:n Magnus Kristiansson men tillägger att ingen butikschef eller handlare frågat om Fru Bär har kollektivavtal.

Fotnot: Ängelsholmsbär har inte tid för intervju, men svarar på frågan om kollektivavtal att de är med i Svensk Handel – vilket inte betyder att de har avtal.

Konsum Nord är en ekonomisk förening i Västerbotten och Västernorrland.