Frisören Robin Haglund går med kryckor efter en misslyckad operation för diskbråck och har ständig värk. För ett år sedan fick hon, liksom många andra, veta att hon skulle bli utförsäkrad till nyår.
I vår har hon därför genomgått tre månaders introduktionsprogram på arbetsförmedlingen.
– Det har anpassats till mina begränsningar. Jag har bland annat varit på studiebesök på rygginstitutet i Växjö. Jag hann börja tänka att kanske att det finns något jobb jag kan klara ändå. Det tände ett litet hopp.
– Men när vi började diskutera var alla överens om att det skulle kunna bli sämre om jag gick igenom en behandling nu och att jag ska tillbaka till försäkringskassan. Jag är lite besviken, lite ledsen.

I början av april fick hon därför ordna nya, tydliga sjukintyg och en bedömning från arbetsförmedlingen.
– Nu gör försäkringskassan en ny bedömning men det är lite strul med vilken ersättning jag ska få. Det är tur att man har en man som jobbar, det hade aldrig funkat om jag hade varit själv.
Även om Robin Haglund tycker att det löst sig på bästa sätt i och med att hon åter ska få sjukpenning så har det varit nästan ett helt år av oro.
– De började ju hota med att om du inte går tillbaka till jobbet så blir du utförsäkrad. Jag visste ingenting om introduktionen. Det är svårt nog med skadan och det var ett tufft besked att man kanske inte skulle få pengar.

Under introduktionen fick Robin Haglund ersättning motsvarande a-kassan. Nu blir ekonomin bättre (se faktaruta). Men det är ändå tungt, det hon lever nu är inget liv, säger hon.
– Jag känner lite att jag skäms. Jag har haft ett jobb, men nu har jag blivit uppsagd och går på sex månaders uppsägningstid. Jag känner mig lite gnällig men har faktiskt gjort allt för att bli frisk.
Hela momentet med introduktionsprogrammet kändes helt onödigt.
– Det känns nästan som ett sätt för dem att gallra ut, att se vem som är sjuk och vem som inte är sjuk på riktigt. Det kommer inte att ske ett mirakel med mig. Läkaren tror att det krävs minst ett till ett och ett halvt års sjukskrivning.