I slutet av juni krävde Handels att Lidl förenklar hanteringen av mjölk i sina butiker i Hudiksvall, Söderhamn, Gävle och Sandviken. I anmälan till Lidl, som även är skickad till Arbetsmiljöverket, står det att upp till 900 liter mjölk leveras till varje butik sex dagar i veckan. Mjölken kommer i kartonger som de anställda måste plocka upp mjölkförpackningarna ur innan de sedan för hand lyfter in mjölken i kylen. De tunga lyften gör att många får problem med rygg och axlar.
Enligt Amanda Åström som jobbar på Lidl i Hudiksvall började problemen för några år sedan när butiken bytte mjölkleverantör. Tidigare kom mjölken på vagnar som de kunde köra in i kyldisken, vilket är vanligast att butiker har. Men nu måste de alltså själva lyfta mjölken in i kylen.
– Det blir många tunga lyft per dag. Vi har pratat om det här länge nu men än har ingenting hänt. Jag vet inte varför det drar ut på tiden. Fast nu verkar det som om att det kommer att bli en förändring, säger Amanda Åström.
På Lidl svarar informationschefen att man nu ska se över mjölkhanteringen i butikerna. Troligen blir det samma system som används i södra Sverige, det vill säga att mjölken står på rullvagnar som körs in i kyldisken.
– Det är vad vår personal har efterfrågat. Men först ska vi utvärdera hur det har blivit i södra Sverige, säger Martin Jarstål, informationschef på Lidl.
Handels och Arbetsmiljöverket har tidigare påtalat att de anställda får lyfta för tungt. Varför händer det igen?
– Det har inte rört sig av den här typen av lyft. Vi ser nu över situationen och kommer att följa upp det, säger Martin Jarstål.
Lidl har fram till sista augusti på sig att komma med förslag på hur de ska förenkla mjölkhanteringen. Om inte Handels blir nöjda med Lidls förslag kan de vända sig till Arbetsmiljöverket som då besöker butikerna för en riskbedömning. Utifrån den kan Arbetsmiljöverket kräva att Lidl åtgärdar problemet. Görs inte det kan Lidl tvingas betala vite. Hur mycket det blir beror på skaderisken.
Arbetsmiljöverket har haft Lidl under lupp tidigare (se länk ”läs också” nedan). För två år sedan krävde de att Lidl skulle förenkla hanteringen av varor så att tunga lyft, särskilt i axel- och knähöjd skulle kunna undvikas, annars skulle Lidl bli tvungna att betala 20 000 kronor per butik i Skåne. Lidl överklagade och det slutade med att Arbetsmiljöverket i höstas gav sig ut på inspektion av Lidls butiker i hela landet . Av 15 butiker krävde Arbetsmiljöverket förbättringar vad gäller tunga lyft i 9 butiker.
Läs också: Lidl måste bygga om och flytta tunga varor