Äntligen närmar sig semestern. Sol, bad, avkoppling och enkel men god mat. Gemensamt för många av oss är att det blir mycket jordgubbar, svenska jordgubbar. Det hör sommaren till. När det gäller jordgubbar är vi petiga, dåliga gubbar vill ingen ha i asken. Men de som säljer gubbarna, tänker vi på villkoren för dem?
För LO-facken är eländet kring jordgubbssäsongen en följetong. Att jordgubbsförsäljare som sitter ensamma intill vägarna, med pengarna i en burk, har usla arbetsvillkor är väl allmänt känt. Men när vi köper gubbarna i ett stånd inne i eller vid entrén till våra stormarknader, tänker vi på villkoren då? Det borde vi göra.

Handelsnytts granskning (sid 4) visar nämligen att varannan av Icas och Coops stormarknader hyr ut plats till bärförsäljare som saknar kollektivavtal.
I Coops etiska riktlinjer framgår klart och tydligt att företag man samarbetar med ska ha kollektivavtal. Icas riktlinjer säger att företag de samarbetar med ska ta socialt ansvar.
Här har Coop och Ica slarvat. Det hjälper inte med riktlinjer om ingen kollar att de följs. Och vi kan faktiskt alla hjälpa till. Jobbar du på en butik som har jordgubbsförsäljare i ett stånd utanför entrén, kolla om chefen har frågat efter kollektivavtal. Vi som köper gubbarna kan ställa samma fråga. Och om butikerna spottar upp sig och ställer krav på jordgubbsföretagen har det garanterat effekt – och ungdomarna som säljer bären får bra villkor. Det tjänar vi alla på!

I Coops senaste kollektivavtal fick facket in en skrivelse om att minderåriga bara får jobba i utgångskassa om de har handledare. Var handledaren ska finnas blir en tolkningsfråga och där är förstås meningarna delade. Så att man kan ha ögonkontakt, tycker facket. Nä, det räcker att det är i närheten menar arbetsgivaren. Så nu gäller det att ta tag i frågan på arbetsplatserna.
På Coop Forum i Avesta har klubben redan rett ut begreppen (sid 7) och är nöjda med att ha fått igenom bättre rutiner för ungas kassajobb. Stormarknadschefen knorrar lite, men erkänner att ”det som är bra är att den dagen det händer något, då är det skönt att ha myndiga i kassan.”

Exemplet från Avesta visar att det lönar sig för en klubb att ta initiativ. Har man krav på hur det borde vara på jobbet, för fram det, förhandla med chefen. Det går att få igenom sin vilja, det är det som är vitsen med förhandlingar. Samma sak visade klubben på B&B Tools i Alingsås (sid 9). För dem handlade det om inhyrning eller ej på lagret. De var väl medvetna om att det nya kollektivavtalet kommer att begränsa inhyrning när det finns anställda som sagts upp från den 1 april i år. Klubben tog upp frågan med företaget trots att man hade anställda som sagts upp tidigare än så – och kom överens med företaget om att ta tillbaka dem.
Inga världssensationer kanske, men det visar att träget fackligt arbete på golvet ger resultat.

Handelsnytt är tillbaka med en ny tidning i början av september. Då presenterar vi bland annat en genomgång inför valet av vad partierna tycker i olika frågor som är viktiga för arbetslivet. Och samtidigt kommer vår efterlängtade nya webbsajt, på vilken du som läsare också kan bidra, med kommentarer och insändare.

Trevlig sommar!