I går berättade Vetenskapsradion att ny forskning från USA och Schweiz visar att kassakvitton kan innehålla den skadliga kemikalien bisfenol A. I 8 av 10 kvitton fann de amerikanska forskarna ämnet som kan ge upphov till hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2 diabetes och infertilitet. Liknande resultat fick de schweiziska forskarna. Enligt docenten i miljömedicin vid Uppsala universitet Monica Lind verkar kvittohantering vara en viktigare källa till hur vi får i oss det farliga ämnet bisfenol A än andra produkter. Ett enda kvitto kan göra att man får i sig mer av ämnet än vid andra kontakter med det skadliga ämnet, säger hon.

För dem som dagligen tar i kvitton är forskningen alarmerande.
– Vi har runt 4000 kunder varje dag. Det blir många kvitton. Det är klart att man blir orolig, säger Anneli Wallström som arbetar i kassan på Ica Maxi i Gävle.

Ica har nu bestämt att byta till bisfenol A-fria kvitton. De nya kassakvittona kommer att finnas i butikerna under hösten. Kravet på bisfenol A-fria kvitton gäller de butiker som får sina kvitton från Ica, vilket är drygt hälften av alla Ica-butiker. Övriga butiker har egna leverantörer.

På det Ica som Anneli Wallström arbetar är Magnus Winges butikschef. Han kommer nu att ta kontakt med deras leverantör för att se om butikens kvitton innehåller det skadliga ämnet.

Axfood, som äger butikskedjorna Willys, Hemköp och PrisXtra, och Coop kommer under hösten att ha bisfenol A-fria kvitton i sina butiker.
– Vi har kontrollerat halten i dagens kvitton och de ligger långt under en skadlig nivå, men vi vill ändå att kvittona ska var helt fria från bisfenol och kommer därför att byta kvittotyp, säger Janne Pettersson, pressansvarig på Coop.

Även Svensk Handel och Handels och har reagerat på den nya forskningen.
– Det är fruktansvärt. Vi måste verkligen titta närmare på detta. Jag kommer att ta kontakt med forskare för att få en större kunskap. Jag ska även ta kontakt med LO:s kemikaligrupp för att se om vi kan samordna påtryckningar, säger Martine Syrjänen Stålberg, arbetsmiljöombudsman på Handels.
– Jag har även pratat med Svensk Handel för att se om vi kan göra en gemensam satsning för att få bort dessa skadliga kvitton, säger hon.

På Svensk Handel tittar man nu på uppgifterna om de skadliga kassakvittona.
– Därefter kan det bli aktuellt att rekommendera medlemsföretagen att använda bisfenol A-fria kvitton, säger Johan Bark, arbetsmiljörådgivare på Svensk Handel.
Fotnot: Bisfenol A förs över från kassakvittot till huden på fingrarna och kan på så vis tränga sig in i blodomloppet.
Forskare har tidigare slagit larm om att den skadliga kemikalien Bisfenol A finns i hårdplats som till exempel finns i nappflaskor. I dag finns dock bisfenol A-fria nappflaskor.