Under de senaste åren har Ikea sagt upp cirka 180 personer på sina lager i Älmhult och Torsvik i Jönköping. Skälet är enligt företaget att allt mer av deras varor går direkt från leverantörerna till butikerna. Men uppsägningarna har ställt till problem när företaget under våren informerat facket att de successivt vill ersätta cirka 15 procent av den fasta personalen med inhyrning. Enligt kollektivavtalet för lagren är det sedan 1 april i år inte längre möjligt att hyra in personal mer än fem veckor om det finns uppsagda med återanställningsrätt.

Facket anser att Ikea försöker komma runt kollektivavtalet genom att flytta volymer mellan de två lagren, och på så sätt vänta ut återanställningsrätten. Under våren tog lagret i Torsvik över en del av Älmhults varuflöde, vilket bland annat innebar att lagret inte behövde ta in några semestervikarier i Älmhult. På lagret i Torsvik återanställdes ett 60-tal personer över sommaren. Men i Älmhult väntade företaget till fyra dagar efter att den sista av de uppsagdas återanställningsrätt gått ut, då de i stället anlitade 24 personer genom ett bemanningsföretag.

– När vi blev uppsagda sa Ikea att de skulle göra allt för oss. Att så många som möjligt skulle få nya tjänster inom företaget. De går ut med att de är så humana, att alla ska ta hand om varandra och så vidare. Jag tycker att det är skandalöst, säger en av dem som var missade rätten till återanställning med bara någon vecka.
Eftersom han är arbetslös vill han inte gå ut med sitt namn. Trots att han känner sig arg och sviken behöver han få goda referenser från företaget när han söker nya jobb. Men även de som har fått nytt jobb har reagerat på Ikeas agerande.
– För min del har det visserligen löst sig. Men det är ju fel rent moraliskt att bete sig så här, säger Cecilia Flach, som också lämnade företaget förra hösten.

Nu vill Ikea flytta tillbaka volymer från Torsvik till Älmhult, och i Torsvik växer oron.
– Vi tog över flöden från Älmhult i våras, men de ska tillbaka nu, plus lite till, säger Johnny Lindblom, vice klubbordförande på lagret i Torsvik.
I och med att den uppsagda personalen i Torsvik får jobba kvar där åtminstone till den sista september, kommer de dock att ha återanställningsrätt kvar till och med nästa sommar. Men sedan är det oklart vad som händer.
– Ser man det krasst kan det nog bli likadant här lagom till nästa sommar. Oron finns, men vi får väl se när vi har facit i hand, säger Johnny Lindblom.

Ikeas vd för lagren, Patrik Elofsson, vill inte uttrycka det som att de medvetet flyttar volymer mellan lagren för att kunna säga upp och i stället hyra in personal. Han bekräftar att företaget strävar efter en mer flexibel bemanning för att möta variationen i kundernas köpbeteende. Men det finns olika metoder för att uppnå detta, säger han.
– Folk flyttar och säger upp sig också. Men vi kommer inte att anställa innan vi har fått ner vår fasta bemanning till 85 procent.

Så regleras inhyrning i avtalet:

Om en arbetsgivare vill anlita bemanningsföretag i mer än fem veckor när det finns uppsagda som har återanställningsrätt måste han förhandla med facket. Om parterna inte kommer överens kan arbetsgivaren begära att frågan prövas i en ny nämnd för inhyrning.

Skulle nämnden besluta att inhyrningen strider mot återanställningsrätten i las har arbetsgivaren två val. Antingen avbryts inhyrningen och uppsagda återanställs enligt turordning. Eller så betalas kompensation till anställda som fått sin återanställningsrätt kränkt. Skadeståndet blir 1,5 prisbasbelopp, vilket i dag är drygt 60 000 kronor.