I januari i år började kvinnan en tre månaders provanställning som florist på en blomsterbutik utanför Stockholm. Men efter bara en månad på det nya jobbet ska arbetsgivaren ha sagt att hon måste sluta. Butiken kunde inte ha så många invandrare.
– Den anställda spelade in samtalet, hon hade på känn att det skulle komma något. Det är solklart att arbetsgivaren sagt det och han anställde en svensk tjej efter, säger Hans Boberg, ombudsman på Handels.

Fallet har gått till tingsrätten eftersom facket och företaget inte kunnat komma till en lösning. Mannen som sägs ha diskriminerat den anställde menar att han blivit missförstådd.
– Det är så löjligt det här, orkar inte prata om det. Vi har fem svartskallar i butiken. Att jag skulle diskriminera en tjej från mitt eget hemland, hur logiskt är det? Vi får väl se vad som händer i rätten.

Kraven från den före detta anställda är att företaget ska betala skadestånd på nära 25 000 kronor för bland annat utebliven lön eftersom man hade kommit överens om en månads uppsägningstid. Dessutom krävs 100 000 kronor för brott mot diskrimineringslagen.

Eftersom den anställde är med i Handels är det fackets juridiska byrå LO-TCO Rättsskydd som driver ärendet, och inte diskrimineringsombudsmannen, DO.