– De håller sig inte till god sed på arbetsmarknaden. De följer inte kollektivavtalets krav om att inhyrda ska verka på samma villkor, eftersom de försöker driva upp arbetstempot. Och de pressar sina anställda med otrygga anställningar, säger Mikael Segel, ombudsman på Handels.

Handels har skickat in en formell begäran om att Studentconsulting ska utredas av Bemanningsföretagens auktorisationsnämnd. Den består av ledamöter från LO, Unionen och Almega. Nämnden är endast rådgivande, men om de anser att Studentconsulting begått ett grovt brott mot kollektivavtalet kan arbetsgivarorganisationen Almega välja att varna eller utesluta Studentconsulting. Många stora kunder som exempelvis Coop och Ica kräver att bemanningsföretag de anlitar ska vara auktoriserade.

Bakgrunden till anmälan är det mejl som Studentconsultings anställda fick när de hyrdes in på Coops lager i Bro utanför Stockholm. I mejlet krävde Studentconsulting att de anställda skulle hinna med betydligt mer än Coops egen lagerpersonal. Annars skulle de få sparken. Studentconsulting säger att mejlet var ett misstag, men företagets anställda på andra orter har vittnat om liknande förhållanden.

Nämnden beräknas ta upp ärendet inom några veckor.