Dataspel är folkligare än någonsin och de nya, mer verklighetsbaserade spelen säljer som smör. Bild: Sofia Runarsdotter

Lokalen är nedsläckt men ändå upplyst av det blå ljuset från rad efter rad av stora LCD-skärmar där hårda strider utspelar sig. Tonåringar står i kö för att köpa mer cola och godis och betala en tjuga för ännu en timme av Counter-Strike, World of Warcraft eller Call of Duty. På gaming centret Inferno Online i Stockholm är det datorspel i sin kanske renaste form som uppenbarar sig.
– Det här är den moderna fritidsgården. Många ungdomar börjar spela i brist på annat att göra, men det är väldigt socialt. Många har lärt känna varandra här och man spelar ju tillsammans, säger Christer Eriksson som jobbar på Inferno Online.
Vid datorerna närmast kassan sitter ett gäng tonårstjejer och skjuter ner terrorister med intensiva blickar, de kommer från olika delar av landet och bildar tillsammans ett av Sveriges bästa tjejlag i spelet Counter-Strike.
– Vi har lärt känna varandra genom spelet och åker på tävlingar, det är hur kul som helst! säger spelaren Jessica Backer i en paus.

Nördigt värre, kan tyckas. Men datorspelen har till stor del flyttat ut ur spelhallarna, under 00-talet har det blivit folkligt som aldrig förr. Spelen har släppts in i finrummen, de recenseras på kultursidor och anses inte längre i samma utsträckning vara ett skadligt tidsfördriv.
Och få är nog de svenskar som aldrig har provat att spela datorspel i någon form, för klivet in i den världen är inte längre stort. Man behöver inte äga en konsol eller sätta sig in i komplicerade regelverk, det räcker att leta upp ett gratisspel i mobilen eller på nätet.
– Spelet Farmville på Facebook som går ut på att man har sin egen bondgård och samarbetar med andra för att få så bra skördar som möjligt spelas av 60 miljoner människor över världen! Att jämföra med World of Warcraft som är ett av de absolut största datorspelen, det har elva miljoner användare, berättar Johan Hallstan som är spelredaktör för tidningen Nöjesguiden, skriver i speltidningar och gör radioprogram om spel.
Farmville är också ett bra exempel på hur den klassiska killstämpeln håller på att försvinna från datorspelsvärlden. Det finns ungefär lika många kvinnliga Farmvillespelare som manliga.
– Det pratas fortfarande mycket om att spel är en grabbig grej, men det håller på att förändras. Spel som Sims, Singstar och Guitar Hero lockar tjejer likaväl som killar.

De tidigaste datorspelen utvecklades redan på 50-talet, bland de första fanns ett enkelt luffarschack och ”Tennis for two” – ett spel som gick ut på att skjuta en boll över ett streck som skulle locka besökare till en utställning om datorer på ett amerikanskt forskningsinstitut. Spelen utvecklades snabbt och i slutet av 1970-talet fanns det en mängd spel på marknaden, men de höll dålig kvalitet och slog inte igenom till någon större publik. Först i början av 1980-talet tog det fart på riktigt, då kom det en konsol att koppla till tv:n som de flesta känner till.
– Man kan säga att Nintendos 8-bitarskonsol var genombrottet, det var då tv- och datorspel fick riktigt stor uppmärksamhet. Nintendotillverkade spel var av högre kvalitet än något tidigare och nischades som en leksak, säger Johan Hallstan.
Sedan dess har spelvärlden utvecklats åt alla bredder och om 1990-talet var krigsspelens och fantasivärldarnas årtionde så var det på 2000-talet som spelen började härma verkligheten, och därigenom slå igenom till fler.
– Nu spelar folk Singstar under förfesten och tränar med Wii fit. När jag åker hem till mina föräldrar kräver de att jag ska ta med mitt Wii, det ersätter Trivial Pursuit och andra brädspel.
Folk i alla åldrar vågar sig på att spela – det finns ålderdomshem i USA där de har Wii. Orkar man inte gå ner till bowlinghallen och lyfta de tunga kloten kan man bowla i tv-rummet, säger Johan Hallstan.

Mycket av kritiken datorspel fått utstå genom åren är att det skulle vara fördummande och göra ungdomar slöa. Men Johan Hallstan, som själv spelat datorspel sedan han var sju år gammal, tycker tvärtom – det finns massor att lära av att spela datorspel.
– När jag satt och spelade som barn lärde jag mig långt mer engelska än jag någonsin gjorde på engelsklektionerna. Numera används ju spel i skolan och det finns massor av spel som har ett lek- och lärsyfte, allt från Kalle Kunskap-spelen för lågstadieelever till Brain Training, ett spel som är fyllt av fiffiga övningar för att hålla hjärnan i trim.
Även vuxna kan lära sig av att spela spel. De nya spelen lär dig att spela instrument, komma i form eller att få koll på avancerade danssteg. Din strategiska och logiska förmåga tränas i strategispel och även krigsspelen ger mer än bara rent nöje.
– World of Warcraft är ett rollspel där man spelar tillsammans i stora grupper och det är en utbildning i både ledarskap och gruppsykologi. Sen får man ju flinka fingrar och snabb reaktionsförmåga också. Assassin–s Creed 2 utspelar sig under renässansen och rätt som det är springer du på Leonardo da Vinci, snackar en stund och får lära dig ett och annat om honom och samtidens Venedig, säger Johan Hallstan.

Fakta: Spelexpertens tips

Betapet -- Svensk version av Alfabet som går att spela med andra gratis på www.betapet.se

Hearts of Iron III -- svenskutvecklat strategispel som skildrar andra världskriget i detalj.

Wii Fit Plus -- motionsspel som på ett roligt sätt får hela familjen att svettas framför tv:n.
 
Singstar -- karaoke hemma! Finns i flera olika utföranden med allt från schlager till rock och nu senast en specialskiva med Kent.

World of Warcraft -- onlinerollspel som gjorde den tidigare svårtillgängliga genren folklig. Går att provspela gratis och kommer snart med en tredje expansion.
 
Professor Layton and Pandora--s Box
-- kluriga pyssel, gåtor och huvudbry för hela familjen med vacker grafik.