Det kan vara svårt att klura ut vilket parti man ska rösta på. Och opinionsundersökningar visar att det är många som ännu inte bestämt sig inför valet den 19 september. Risken är stor då att partivalet avgörs av en slump, till exempel vad man tror eller tycker om partiledarna. ”Nä, jag gillar inte Mona Sahlin, så sossarna kan jag inte rösta på.” eller ”Reinfeldt verkar trygg, jag tar nog honom.”
Inte blir det lättare om man bara lyssnar på partiernas prat, eftersom de som har makten också lagt beslag på viktiga värdeord. Trygghet och Tillsammans exempelvis, ord som moderaterna satsar på att göra till sina.

Ta ordet trygghet. I politiska sammanhang brukar det handla om att klara sig och familjen drägligt även om man skulle bli sjuk eller förlora jobbet och att det ska finnas arbete, bostäder, skolor och äldreomsorg som är bra åt alla – och det är just den bilden moderaterna vill ge oss. Men vad har de egentligen gjort? Jo, precis tvärtom.
Det är regeringen som har sett till att a-kassan ger mindre men för vissa kostar mycket, mycket mer. Trygghet för dem betyder att om du jobbar i en bransch där det är hög arbetslöshet så ska du betala mer för din a-kassa.
Tryggheten ska vara dyrare för den lågavlönade servitrisen än för den högavlönade läkaren. Trygghet för regeringen betyder att när du blir sjuk ska du få mindre och mindre pengar och vid en viss gräns tar de slut, oavsett om du är frisk eller inte.
Ta ordet tillsammans. Det för tankarna till att vara lika mycket värda och att äga saker gemensamt. Det som är grunden när man skapar det som kallas offentlig sektor.

Men vad har regeringen gjort? Jo, man satsar stenhårt på motsatsen, privatisering. Det ska göra susen i alla sammanhang. Gör sjukvården, skolan, bilprovningen, apoteken och så vidare privat så ser marknadskrafterna till att allt blir bra.
Men stämmer det? Nej, och särskilt inte där inga pengar finns att tjäna, till exempel på företagshälsovård i branscher med små företag (till exempel handeln), eller på barn i skolan som behöver extra stöd.
I Stockholm har moderaterna kommit särskilt långt med att sälja ut det gemensamma för en spottstyver. Först och främst vård, skolor och bostäder, men även kommunägda fastigheter med gallerior och shoppingcenter. Följden i det senare fallet blev chockhöjda hyror och dåligt underhåll, konkurser och förlorade jobb.
Nu kan de drabbade, butiksägare och stora kedjor som Ica, säga ifrån, därför blir det skandal och liv i media. När det är sjuka eller barn som drabbas märks inte protesterna.

Så se upp!
Låt dig inte luras av ord som egentligen innebär något annat än du tror. Visst går det att ångra sig, se bara på M-politikern i Norrtälje som insåg att hans parti hade en omänsklig syn på sjuka. Han gick nyligen ur moderaterna och med i socialdemokraterna
i stället. Men när man röstar har man ingen ångervecka. Du får vänta i fyra år om du kommer på att det inte blev som du tänkt dig.
Ett sätt att fylla på sina kunskaper inför valet är att slå upp sidan 18. Där får du veta vad partierna tycker i frågor som är viktiga för arbetslivet och dig som fackmedlem.