Politiker är stela, tråkiga och pratar obegripligt. Fackliga värvare har ett drag av frikyrkoförsamling som sprider budskapet att allt blir bra bara man går med.
– Det var den bilden jag hade när jag gick i skolan. Dagis för vuxna liksom.

I dag är Elin Westerberg en av Miljöpartiets kandidater till Malmös kommunfullmäktige och sekreterare i Handels ungdomskommitté.
Bilden av torra politiker ändrades långsamt när hon själv började jobba politiskt. Har hon helt enkelt själv blivit lika stelbent och trist?

– Min största skräck är att en dag bli en sådan där politiker som skrämmer unga. Jag försöker tänka på hur jag pratar. Vara konkret.
Fortfarande på gymnasiet var politik inget för Elin Westerberg. Men när hon började läsa miljövetenskap på universitetet började hon engagera sig och gick då med i Miljöpartiet. Och ju mer hon har satt sig in i politiken desto viktigare – och roligare! – tycker hon att det blivit.

Det fackliga engagemanget kom däremot senare. Och det började med smörgåstårta.
– Jag älskar smörgåstårta. Det skulle vara fackmöte på Coop Forum där jag jobbar, och de bjöd på det. Men bara medlemmar fick komma.
Med smörgåstårtan i bakhuvudet gick hon med i Handels och började att förhöra sig om vad de står för. Då hade hon jobbat i två och ett halvt år men visste ingenting om facket. Ingen hade berättat om vad de gör eller frågat om hon ville gå med.

När mötet var avslutat var Elin Westerberg invald i den lokala ungdomskommittén, och där började hennes engagemang för att nå ut till ungdomar med de fackliga frågorna.
– Det bästa är att börja från början. Åka ut till skolorna till exempel. För gymnasieelever är det ofta ett välkommet avbrott från en seg lektion. Samtidigt pratar vi ju om något som snart ska bli deras konkreta tillvaro.

Facket och politiken har tagit allt större plats i Elin Westerbergs liv. Nu är hon sekreterare i Handels centrala ungdomskommitté och suppleant i avdelningsstyrelsen. Och inför valet står hon på plats nio på Miljöpartiets lista till kommunfullmäktige i Malmö.

Men äktenskapet mellan fackligt och politiskt engagemang är inte helt lyckligt i Elin Westerbergs fall. När hon i somras var den enda från Handels centrala ungdomskommitté som kunde åka på SSU:s valläger ”Fesivalet” fick hon nobben. Hennes engagemang i Miljöpartiet stod ivägen.
– Jag blev jätteledsen. Facket måste utvecklas med sina medlemmar.
I dag har de rödgröna partierna faktiskt ett gemensamt regeringsalternativ.

Men att hon utestängs från delar av den fackligt politiska verksamheten som miljöpartist betyder inte att hon tänker backa. Varken från facket eller politiken. Vilket fackförbund det blir i framtiden beror dock på var hon hamnar i yrkeslivet. Till hösten ska hon läsa vidare på sina miljöstudier till en masterexamen. Kanske vill hon jobba med det på något sätt.
– Det är ett sätt att fortsätta driva viktiga frågor framåt. Det jag vet säkert är att jag kommer att vilja påverka tillvaron oavsett vad jag jobbar med.

Elin Westerberg

Ålder: 24 år
Arbetsplats: Coop forum stadiumgatan i malmö.aktuell med: sekreterare i Handels centrala ungdomskommitté och kandidat för miljöpartiet till kommunfullmäktige i Malmö.