Familjen Persson som är storägare i Hennes & Mauritz har skänkt aktier för 1 miljard kronor till ett nytt belöningssystem för klädjättens 76 000 anställda i världen. Tanken är att pengarna ska fyllas på varje år i takt med ökningen av aktieutdelningen till bolagets ägare.

Alla som jobbat minst fem år i bolaget får från 2011 en årlig andel i den stiftelse som förvaltar pengarna.
– En bra sak är att det ger lika mycket bonus till alla – butiksanställda och lagerarbetare får lika mycket som designers och höga chefer. Storleken baseras bara på antalet anställningsår och arbetade timmar, säger Agneta Ramberg, som jobbar på H&M i Uppsala och representerar Handels i bolagets styrelse.

Bonuspengarna börjar i normalfallet att betalas ut vid 62 års ålder. Det kan gå att få ut pengar redan efter tio anställningsår, dock tidigast år 2021. Enligt företagets egna beräkningar kan en heltidsanställd som stannar 30 år komma att belönas med miljonbelopp, förutsatt att H&M-aktien fortsätter att gå bra på börsen. För deltidare kan det komma att handla om flera hundra tusen.

Facket har rest vissa frågetecken kring vad som gäller för trotjänare som är så pass gamla att de hinner gå i pension innan pengar börjar falla ut ur bonussystemet. H&M:s informationschef Kristina Stenvinkel säger till Handelsnytt att den som fyller 62 år före 2021 har rätt att få sin andel utbetald tidigare.

Agneta Ramberg tror att belöningsprogrammet är ett bra sätt att behålla personalen och att det blir lättare att rekrytera duktiga människor.
– Det är en rejäl morot. De anställda som jag har pratat med är väldigt glada.
Hon tycker att systemet är ett rimligt sätt att låta de anställda få del av världsföretaget H&M:s framgångar, vid sidan av det provisionssystem som redan i dag ger butiksanställda en provision på i genomsnitt 8 kronor i timmen.