I tisdags begav sig Oscar Englund från Handels avdelning i Växjö tillsammans med en grupp andra fackligt aktiva till Ikeas lager i Älmhult för att dela ut material inför valet. Bland annat presenterades de frågor som Handels tycker är det viktigaste.
– Vi stod utanför, på parkeringen när en Securitasvakt kom och sa att vi inte fick dela ut politiskt material. Men de har inte sett materialet. Jag ringde säkerhetschefen och bad honom att komma ut och kolla men det gjorde han inte, berättar ombudsman Oscar Englund.
Så den lilla skaran fick gå ut från området och stå på vägen istället.
– Jag har aldrig varit med om detta förr. Vi har över 200 medlemmar på arbetsplatsen. Men det är något som inte stämmer på Ikea, folk är rädda. Jag har förståelse på det.
Det som Oscar Englund syftar på är den senaste tidens uppsägningar av personal, som i vissa fall sedan fått komma tillbaka som sommarjobbare. Företaget har uttalade mål om att ersätta anställda med personal från bemanningsföretag.
– Hela situationen är väldigt märklig, jag trodde att vi hade yttrandefrihet i Sverige, men det gäller tydligen inte på Ikea, säger Oscar Englund.