Lidl i Akalla utanför Stockholm har nu slutet kontantsystem i två av fyra kassor. Snart kommer det att finnas i alla kassor. Butiken har varit utsatt för flera rån, ett med skottlossning. Systemet gör att kassapersonalen inte längre kommer åt kontanterna, som kan locka till rån.
– Perfekt. Nu har rånare inte en chans eftersom vi inte har någon kassalåda, säger en anställd i butiken.

Efter att det slutna kontantsystemet provats i Akalla-butiken ska det spridas inom Lidl.
– Vi kommer att göra riskbedömningar i alla våra butiker, och kolla exempelvis externa faktorer och historik. Sen installerar vi det i speciellt riskutsatta butiker, säger Martin Jarstål, informationschef på Lidl.
När riskbedömningarna kommer ske kan han inte säga. Lidl har 150 butiker i Sverige.

Arbetsmiljöverket har i dag ett krav på Lidl gällande sluten kontanthantering. I början av 2009 krävde verket att systemet skulle införas i de kassor som används en timme före stängning på Lidl Råbergstorp utanför Eskilstuna. Butiken hade haft två rån inom drygt två månader. Man krävde också att övriga Lidl-butiker inom Arbetsmiljöverkets distrikt Linköping skulle införa slutet kontantsystem om det inträffat ett eller flera rån.
– Det är alldeles utmärkt att de börjar i Akalla, att driva kravet explicit här när de har större problem i andra butiker vore fel. Men jag är övertygad om att det slutna systemet kommer till Råbergstorp efter riskbedömningarna, säger Jörgen Åberg, inspektör på Arbetsmiljöverkets Linköpingsdistrikt.

Facket Handels och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel är överens om att slutna kontantsystem minskar rånrisken. Men medan Handels vill ha en lag om att alla butiker ska ha det menar arbetsgivarna att det ska vara upp till varje butik.