Stormarknaderna i shoppingområdet Birsta i Sundsvall slukar fler och fler kunder. Mindre butiker utanför tvingas stänga. Senast kom Hemköp Skönsberg med nedläggningsbesked. Nu har också Coop Konsum Alnö bestämt att stänga efter en lång historia på platsen. 15 oktober låser man dörrarna.
– Det är tufft med konkurrensen i Sundsvall, det är ett getingbo, säger Kjell Edlundh, informationschef för konsumentföreningen Konsum Nord.

Artiklar om stängningen på lokala tidningars hemsidor kommenteras av läsare som hyllar den trevliga personalen, nio anställda medräknat extrapersonal och chef. Anki Westin har jobbat i butiken i tolv år. Flera av arbetskamraterna har också jobbat länge och byggt upp en relation till kunderna och varandra.
– Det är en epok som går i graven. Att vi som jobbar blir skingrade är jättetragiskt. Får jag inget nytt jobb inom Konsum Nord vill jag börja köra lastbil. Det förutspås en god framtid för det, det tror jag inte riktigt handeln har. Där blir man anställd på bara 25 timmar, säger Anki Westin.

När butiken på Alnö stängt har Konsum Nord fem butiker i Sundsvall. I de kommande förhandlingarna mellan Konsum Nord och Handels kommer facket begära gemensam turordning för butikerna (alla utom Coop Forum som har ett annat kollektivavtal än de mindre butikerna). Gemensam turordning kan leda till att en anställd på en annan butik får sluta om den har kortare anställningstid än en på Alnö-butiken. Den med längst arbetstid behåller jobbet, men flyttas till den andra butiken.
– Vi tycker att det är anställningstiden som ska räknas, inte arbetsplatsen, säger Jan-Christer Jonsson, Handels ombudsman i Sundsvall.
Förhandlingarna börjar i mitten av oktober. Oavsett om det blir gemensam turordning kommer återanställningsrätten att gälla inom alla butiker i Sundsvall.
– Om det uppstår vakanser har de från Alnö förtur i egenskap av anställningsår, säger Kjell Edlundh.