En stor skuld till detta har Sverigedemokraterna. Den som såg valvakan på teve minns kanske hur deras såg ut, bara kostymklädda män och någon enstaka flickvän. Mycket riktigt är inte jämställdhet något som står högt på agendan för det partiet, bara 3 av partiets 20 riksdagsledamöter är kvinnor, eller 15 procent.

Men även Centern och Folkpartiet har färre kvinnor i riksdagen efter detta val jämfört med tidigare. Centern har nu, sin kvinnliga partiledare till trots, alldeles glömt bort det där med jämställdhet och har nu bara 30 procent kvinnor bland riksdagsledamöterna.
Var finns kvinnorna då? Jo, framför allt i de rödgröna partierna, som har runt 50 procent av båda könen på sina bänkar i riksdagen.

Efter valet jublar nu företagen och organisationerna i handeln över att deras lag vann, nämligen de gubbiga borgarna. Då är ju risken och hotet med lagstiftning om heltid borta för den här gången. Det är ju framför allt kvinnor som jobbar deltid inom handeln, vare sig de vill eller inte. När det gäller männen så är det av någon outgrundlig anledning så mycket lättare att fixa heltider. Av dem som jobbar heltid i handeln är två tredjedelar män nämligen

Nu står hoppet om rätt till heltid – och därmed jämställdhet – till arbetsmarknadens parter. Man får hoppas att viljan till det från arbetsgivarna är större än vad som kommer till uttryck när de kommenterar valresultatet. I längden förlorar alla på att det är ojämställt, på arbetsmarknaden såväl som i riksdagen.