– Efter en hel del efterforskningar har vi nu fått tag på ett papper som är helt bisfenolfritt, och som går att använda i våra kassaapparater. Om några veckor ska de börja komma till butikerna, säger Ingemar Kroon, presschef för Axfood som äger butikskedjorna Willys, Hemköp och Prisextra.

I augusti presenterade Vetenskapsradion en forskningsrapport om att kvitton innehåller höga halter av bisfenol A. I samband med det sa representanter från de tre stora butikskedjorna Ica, Coop och Axfood till Handelsnytt att de skulle byta ut kvittona i sina butiker (se Skadliga kassakvitton tas bort). Men det kan dröja ända fram till årsskiftet innan alla deras kassaapparater har bisfenolfritt papper.
– Det beror lite på hur mycket kvitton de olika butikerna har i lager. Dessutom kommer vi nog inte vara de enda som vill beställa det här pappret nu. Vi får se hur snabbt de hinner öka produktionen av det också, säger Ingemar Kroon.

Även Ica och Coop säger nu att det kan dröja ett tag till innan butikerna har ersatt samtliga kassakvitton.
– Arbetet pågår, men ska vara helt färdiga till årsskiftet, säger Sara Hjelm, pressekreterare på Ica.

När Handelsnytt pratade med Coop i augusti sa de att deras kvitton låg långt under gränsvärdet för bisfenol A, men att de ändå ska ersätta dem med ett helt bisfenolfritt alternativ. De har dock ingen tidsplan för detta, säger de i dag. Att en ny rapport varnar för att kemikalien lossnar lätt från kvittot och därför sprider sig snabbt, ändrar inte fakta i huvudsak, menar Magnus Nelin, presschef på Coop.
– Jag har själv pratat med forskaren som gjort rapporten och enligt honom finns inga faktiska gränsvärden för bisfenol i kvitton, eftersom de inte är kopplade till mat. Men vi undersöker vilka bra alternativ som finns och ska ersätta dem framöver, säger han.

Bisfenol A finns i en beläggning på pappret till bland annat kvitton, kölappar och biljetter och gör att pappret ändrar färg när det värms upp. Beläggningen används istället för bläck- eller laserpatron till utskriften.

Fakta: Tränger in genom huden

Bisfenol A förs över från kassakvittot till huden på fingrarna och kan på så vis tränga sig in i blodomloppet.

Forskare har tidigare slagit larm om att den skadliga kemikalien bisfenol A finns i hårdplats som till exempel finns i nappflaskor. I dag finns dock bisfenol A-fria nappflaskor.