I somras infördes parkeringsavgifter på Östercentrum i Visby där bland annat Coop Forum ligger. Butiken tappade mycket kunder och fackklubben var rädd för uppsägningar. Två veckor in på sommaren hade stormarknaden tappat 3000 kunder jämfört med förra sommaren, berättar Nils-Inge Nilsson, klubbordförande på Coop Forum i Visby.
– I juli förlorade vi bara lite och i augusti var omsättningen oförändrad, trots att vi tappade många kunder. Turisterna har ett annat köpmönster.
I september gick omsättningen ner med fem procent jämfört med förra året, trots att det blivit gratis att parkera igen.
– Det är ju gotlänningarna, kunder vi har tappat helt enkelt, till exempel till Ica Maxi. Turisterna bryr sig inte om parkeringsavgifter, säger Nils-Inge Nilsson.
Tidigt i somras var det tal om att det kanske skulle bli nödvändigt med uppsägningar på grund av de tappade intäkterna men hittills har det inte behövts.
– Men korta och långa sjukdomsfall och föräldralediga ersätts inte, två stycken som går i pension i början av nästa år kommer bara ersättas med några få timmar och en kollega som avled nyligen ersattes med fem av sina 35 timmar. De andra, som är kvar, får alltså dra lasset.
Det var Gotlands kommun som beslutade om att ta ut parkeringsavgift. Syftet var att styra bort trafiken från centrala Visby. Avgifterna gällde från 1 juni till den 31 augusti. Nils-Inge Nilsson vet inte hur det blir nästa sommar.
– I höst ska det vara ett möte mellan politikerna, vi har ju nytt styre på Gotland nu, och affärsidkarna. Då får vi se vad de säger.