I fredags såldes alla varor ut med 70 procents rabatt. Sen stängde Coop Konsum Alnö utanför Sundsvall (se Coop på Alnö stänger). Under resten av oktober ska de anställda tömma och städa butiken. Sen går de olika vägar. De har fått möjlighet att jobba kvar inom föreningen Konsum Nord eftersom facket och arbetsgivaren kommit överens om att tillämpa gemensam turordning. Gemensam turordning innebär att de anställda har kunnat få jobb i en annan Coop-butik i Sundsvall om någon där haft kortare anställningstid, en person som i sin tur blir av med jobbet. Coop Forum ingår inte i turordningen.

Men av de sex fast anställda är det bara en som valt att jobba kvar. Enligt Konsum Nords informationschef Kjell Edlundh behöver det inte innebära att någon annan måste sluta.
– Det är inte säkert. Det är inte statiskt med våra medarbetare, säger han.
Resterande fem har valt att lämna Coop för studier, pensionslösningar eller för att söka nytt jobb. En av dem, Anki Westin, ska ta lastbilskörkort.
– Jag tackade nej till att jobba kvar, Coop gav inga garantier om att en ny tjänst skulle bli på de timmar man hade. Handeln är en bransch som inte har den utveckling jag vill. Nedläggningar och inga fasta tjänster, säger hon.

De anställda som ska sluta får hjälp att gå vidare av en trygghetsfond, se faktaruta. Anki Westin är glad över stödet, men tycker att stängningen gått för fort.
– Det har varit så himla bråttom. Det gick tre veckor från att vi fick beskedet om att butiken skulle stänga till att vi stängde.

KFO-Handels trygghetsfond
för uppsagda:

Fonden innehåller flera typer av stöd. De uppsagda kan exempelvis få löneutfyllnad i sex månader om lönen på ett nytt jobb är lägre, de kan få starta eget-bidrag eller bidrag motsvarande a-kasseersättning under ett års studier, även pengar för kurskostnad och litteratur. Om man får jobb inom en ny bransch kan arbetsgivaren få bidrag under en upplärningsperiod.

Fonden gäller för butiks- och lageranställda och frisörer med kollektivavtal mellan Handels och KFO. Man ska ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist, varit anställd minst ett år och haft en arbetstid på minst 16 timmar i veckan.