Fackets förhandlare slog i september larm om att Coop tänkte låta ett bemanningsföretag sköta driften av den nya frysterminalen. Så blir det nu inte, kan man konstatera sedan förhandlingarna avslutats mellan Handels och arbetsgivareföreningen KFO.

Anläggningen i Enköping öppnar i februari 2011 och kommer att ha cirka 60 fast anställda i personalen. Den kommer att drivas på entreprenad av företaget Logent AB. Logent är medlem i Svensk Handel och det blir partihandelsavtalet med Svensk Handel som kommer att tillämpas vid terminalen.

Martin Ångman, klubbordförande vid Coops lager i Bro, har deltagit i förhandlingarna. Han är både lättad och bekymrad över resultatet.
– Det är tvetydigt. Det är positivt att driften inte ska skötas av bemanningsföretag. Men det hade varit roligare om Coop hade velat driva det själva, säger han.
Att Enköpingsfrysen ska drivas på entreprenad har dock stått klart sedan Coop presenterade sin nya logistikstruktur i november 2009, vilket facket då accepterade.

Handels förste vice ordförande Susanna Gideonsson är mer entusiastisk.
– Jag är mycket, mycket glad att det inte blir ett bemanningsföretag utan en traditionell entreprenadlösning, vilket vi drivit hårt i förhandlingen. De anställda ska tillhöra Handels och ha vårt avtal. Nu är det upp till oss att jobba fackligt för att organisera de anställda och säkerställa villkoren för dem, säger hon.

Den fasta personalen kommer vid behov och efter sedvanliga förhandlingar att kompletteras av inhyrd personal från Logents eget bemanningsföretag.  Den avtalade gräns på max 10 procent inhyrd personal som gäller vid de anläggningar som Coop driver i egen regi kommer inte att gälla vid Enköpingsterminalen.

Den nya anläggningen ersätter Coops frysterminaler i Umeå, Växjö och Johanneshov. En del av de anställda i Johanneshov har fått nya jobb på Coops terminal i Bro. Till Enköpingsfrysen rekryterar Logent personal utan några förpliktelser mot de som sagts upp vid andra anläggningar. Coop och Handels säger sig dock vilja verka för att de som vill följa med till Enköping ska få chans att göra det. Men Jyrki Koivisto, klubbordförande vid frysen i Johanneshov, är skeptisk.
– Hos oss valde Coop ut vilka de ville ha med till Bro, resten fick gå. Det blir knappast fler som får följa med till Enköping, säger han.
Uppsagda som inte får nya jobb på andra anläggningar kommer att erbjudas omställningsprogram med personlig coachning.

Läs även: ”Bemanningsföretag ska driva Coops frysterminal”

 

Fakta: Logent AB

Logent AB är ett snabbväxande logistik- och bemanningsföretag som bland annat erbjuder bemanning, rekrytering, konsulttjänster och utbildning inom logisitik.
Företaget finns på flera orter i Sverige och Norge och omsätter 320 miljoner kronor.