Mellan 10.30 och 18 serverades deras kunder kaffe, te, hembakade brownies och äppelkaka. Allt gjort av Fairtrademärkta råvaror. 105 personer kom.
– Det var alldeles fullt här för någon timma sen. Jättekul, många hade inte varit här innan. De blev väldigt imponerade och intresserade av att höra vad rättvis handel är. Att det är lätt att göra skillnad genom att välja en rättvis vara, säger Lena Bengtsson, den enda anställda i butiken som förlitar sig på ideella krafter.

Världsbutiken i Helsingborg var i går en av många arrangörer av ett så kallat Fairtrade-fika, vilket krävde att man bjöd på minst en Fairtrade-märkt produkt. Märkningen garanterar bland annat att odlare och anställda inom produktionen får skäliga löner och att facklig organisering är tillåten. Förutom Världsbutiken bjöd nästan alla Coops, Willys och Lidls butiker och väldigt många Ica-butiker sina kunder på en fikapaus i går.

Fikat ordnades över hela landet för andra året i rad. Förra året deltog 130 000 personer, i år över 300 000. Arrangör är Fairtrade Sverige (före detta Rättvisemärkt).