Hur kan det komma sig att man måste betala högre avgift till facket om man tar ”semester” när man är arbetslös? Då har man ju ingen inkomst alls! Borde inte någon informera om detta t ex på Arbetsförmedlingen, där de upplyser om att man har rätt att ta semester fastän man är arbetslös.

Undrande arbetslös

svar: Precis som du säger ska man inte betala mer till facket när man har semester om man är arbetslös. Jag ska försöka ge ett svar på vad som förmodligen har hänt, men eftersom jag inte har alla fakta så får du gärna höra av dig igen om det inte stämmer.

Medlemsavgiften för den som är medlem i både Handels och Handels a-kassa består av tre delar. Den första delen är fackavgiften, som går till Handels fackliga verksamhet – denna del av avgiften varierar beroende på inkomst. De andra två delarna av avgiften rör a-kassan. Själva medlemskapet i a-kassan kostar 105 kronor varje månad för den som även är medlem i Handels. Utöver detta betalar den som arbetar en så kallad arbetslöshetsavgift, som för närvarande är 210 kronor varje månad.

Arbetslöshetsavgiften betalas inte av den som är arbetslös. Men, det som sannolikt har hänt i ditt fall är att du har skrivit ”semester” i kassakortet under den perioden du var borta. När det står semester i kassakortet så antas det att semestern är från en anställning och att du därför även ska betala arbetslöshetsavgiften. För att detta inte ska hända så ska den som är arbetslös skriva ”förhindrad” i kassakortet de dagar man är på semester. Om det är detta som hänt, kontakta a-kassan så att du kan få den felaktigt inbetalda avgiften tillbaka.

Linnéa Björnstam,
utredare