Bild: Mikael Wallerstedt

De senaste åren har bloggosfären exploderat. Modebloggare på olika nivåer återges i kvällstidningarnas modebilagor och billiga kameror och datorer gör det enkelt att starta en egen blogg.
– Mode är mitt största intresse, en hobby, nästan en livsstil. Jag kan få en riktig kick av att få ihop en bra outfit, säger 22-åriga Malin Rönnqvist, som jobbar med kläder på H&M i Uppsala och lägger flera timmar varje dag på sin blogg Malin inspirerar.
Ända sedan hon var liten flicka hemma i Husum utanför Örnsköldsvik har mode och kläder varit viktigt för henne. Hon lekte affär, JC:s årliga rea var en stor händelse och till födelsedagarna önskade hon sig kläder. Numera får hennes mamma nöja sig med att köpa strumpor till sin dotter för det är så tråkigt att lägga pengar på. Efter att hon köpt en egen lägenhet och fått högre bokostnader har klädbudgeten krympt från flera tusen i månaden till ett par.
– Men jag vill ju kunna visa nya plagg på bloggen ett par gånger i veckan och det mesta jag köper är ju så billigt, på rea och secondhand ibland.
Malin Rönnqvist har bloggat länge och försöker lägga in ett nytt inlägg varje dag.
– Bilder är ju jätteviktigt, hellre stora bilder och lite text än för lite bilder.
Den före detta sovalkoven i hennes etta har omvandlats till en rymlig garderob, med hyllor och krokar från golv till tak. Den knallrosa väggen pryds av en stor spegel och det är framför den som bilderna till bloggen tas. En vanlig outfit är tajts, klänning eller kjol, kanske en kavaj. Byxor använder hon inte så mycket trots att garderoben rymmer 35 (!) par jeans.
– Jag använder ju inte allt här men allt passar. Snart borde jag ju ta ner sommarkläderna i källaren och ta upp alla tjocktröjor och kappor men det är ju så jobbigt, säger hon och ler.

Egentligen vill hon inte nämna något som hon aldrig skulle ta på sig men efter lite funderande medger hon att manchesterbyxor ligger ganska långt från hennes stil, liksom linnebyxor. De flesta plagg i hennes garderob och på bloggen kommer från hennes arbetsplats och de andra stora kedjorna, Gina Tricot, Monki och Weekday till exempel. Hon ser det som en utmaning att få ihop fina outfits av vanliga kläder som de allra flesta har råd med.
– Jag är ju en vanlig människa och blir jätteglad om jag får kommentarer på bloggen om att någon gillar det jag satt ihop, eller låtit sig inspireras till att titta efter liknande plagg.
Visst händer de att det kommer sura kommentarer men det är ovanligt.

Runt tre timmar varje dag sköter hon om sin blogg och en tanke för framtiden är att kunna ge budgetförslag på kläder som liknar de dyra designkläder man ofta ser i modemagasinen. Hon har järnkoll på de stora modebloggarna i Sverige och medger att hon håller regelbunden koll på mellan 30 och 40 modebloggar, både proffs och vanliga tjejer, som hon själv.
– Det är klart att det vore jätteroligt att kunna försörja sig på bloggen, att den växer och blir större. Men då måste man ju ha sponsorer och det kräver jobb att få tag i dem.
Tills vidare jobbar hon kvar heltid som säljare på butiken i centrala Uppsala, ett riktigt drömjobb. Redan som nybliven student i Örnsköldsvik fixade hon en praktikplats på H&M och efter flytten till Uppsala 2008 har hon varit på samma butik.
– Att hjälpa kunder att få ihop fina saker är det roligaste jag vet, jag är mer av stylist än designer. Många blir så glada och tacksamma.

Malins tips på modebloggare:

Sofi Fahrman: "Mycket etablerad, bor nu i New York där man kan följa henne på visningar."

Frida Fahrman: "Hennes lillasyster som gör sin egen grej.

Marcella Mravec: "Hon sätter ihop helt galna outfits."

Elin Kling: "Modebloggdrottningen som alla vill ta efter."

Englas showroom: "Lite mer en vanlig tjej med vanliga villkor."

Andreas Wijk: "Jätteduktig kille, går fortfarande i gymnasiet."