Totalt 90 av runt 200 anställda har varslats om uppsägning på KD Pharma i Mölnlycke, utanför Göteborg. 70 av de varslade jobbar på lagret och tillhör Handels avtalsområde, 20 är tjänstemän. KD Pharma hette tidigare Kronans droghandel, och lagerhåller och distribuerar läkemedel till exempelvis apotek.

Förhandlingarna mellan facket och företaget pågår, bland annat om hur många av de varslade som till slut ska sägas upp. Målet är att vara klara 17 november för att kunna hålla ett informationsmöte för personalen.
– Klubbens mål är att behålla så många jobb som möjligt, och att de som dessvärre får lämna KD Pharma får bra villkor. Det kan jag säga, att företaget gett medarbetarna bra stöd hittills, säger Anders Cornelius, Handelsklubbens ordförande.
– Men inget är klart, så jag vill inte säga för mycket. Jag jobbar under tystnadsplikt.

Kvar i Mölnlycke blir efter uppsägningarna bland annat centrallagret. Distributionen centraliseras till Enköping, och man räknar med att behöva anställa 30 personer där. De som vill flytta de dryga 40 milen dit erbjuds jobb, men Anders Cornelius upplever att intresset är svalt.
– Många har familj och släkt här. Man vill inte riva upp sina rötter.
Känslorna på arbetsplatsen är blandade, beskriver han.
– När man får beskedet hamnar man i chocktillstånd, KD Pharma har setts som en trygg arbetsplats genom åren. Men en del ser detta som en nystart i livet.

Företaget varslar för att spara pengar. Konkurrensen bland läkemedelsdistributörer har ökat i samband med att apoteksmarknaden omreglerats.