På ett informationsmöte tidigare i veckan fick de anställda beskedet att det internationella logistikföretaget JF Hillebrand köpt Systembolagets dotterbolag Lagena, lagret som distribuerar alkohol till bland annat Systemet-butiker.

Försäljningsprocessen har pågått under stort hemlighetsmakeri i ett halvår, och det har funnits en oro bland de anställda om hur de ska påverkas. Men nu är de nöjda.
– JF Hillebrand sa till oss att allt ska vara som vanligt. Att all personal ska vara en del av verksamheten och att de välkomnar oss. Jag tror att de flesta välkomnade beskedet. De flesta såg glada ut, säger Jessica Moya i fackklubbens styrelse.

JF Hillebrand ska bedriva verksamhet med samma personal, stanna i lokalerna i Jordbro utanför Stockholm, ha kvar kollektivavtalet mellan Handels och Svensk Handel, och fortsätta heta Lagena. Något som bland annat följer med köpet är ett tolvårigt hyresavtal.

Fackklubben tycker att de har fått en långsiktig ägare, med en positiv inställning till verksamheten i Jordbro, till facket och personalen. Därmed finns en bra grund för ett gott samarbete med företaget.

Köpeavtalet undertecknades i tisdags och ägarbytet är genomfört.
– De är intresserade av ett långsiktigt ägande, de är finansiellt starka och har funnits i logistikbranschen länge, säger Lennart Agén, Systembolagets presschef, om den nya ägaren.

JF Hillebrand är stora inom dryckeslogistik, och har över 1 400 anställda runt om i världen.