Avtalet som gäller för runt 450 anställda runt om i landet gäller från oktober i år till 30 september 2012. Handels företräder den administrativa personalen, och Kerstin Markström som jobbar på Kommunal i Sundsvall var med och förhandlade fram avtalet.
– Vi fick lite lönepåslag, vi får vara nöjda med det här. Förhandlingarna gick fort i år, vi hade bara två sittningar. Det har vi aldrig varit med om tidigare, säger hon.

Lönerna höjs med 3,5 procent för båda åren. I år höjdes lönerna med hälften av den totala ökningen på 3,5 procent. Löneökningen blev lika för alla, 410-420 kronor i månaden beroende på arbetsplats.

Den andra hälften av löneökningen läggs i en pott. Den fördelas i oktober nästa år utifrån de individuella kriterier och grunder som man partsgemensamt nu ska ta fram. Tidigare modeller för individuell lönesättning har man varit missnöjd med.

En annan förändring i kollektivavtalet är att lägsta tillåtna lön höjs till 18 300 kronor från oktober i år, och till 18 600 kronor från oktober 2011.