Klubbordföranden på lagret Axfood Närlivs i Tyringe utanför Hässleholm, Michael Sjörén, reserverade sig mot beslutet att flytta verksamheten och har begärt att en löntagarkonsult ska kolla på underlaget. 
– Vi är inte övertygade om att man kan ro flytten i hamn. Det blir dyrt, säger han.
Innan konsulten är klar börjar inga fackliga förhandlingar.

Axfoods Närlivs styrelse har beslutat att delar av Tyringelagret ska flytta till Örebro, också kontoret ska flytta till Örebro och Malmö. Det gör att 60 anställda blir av med jobben. Runt 40 av dem jobbar på lagret, runt 20 som tjänstemän. Bara 30 anställda blir kvar i Tyringe och ska arbeta med bland annat frysverksamhet.

Lagret öppnade 2001, och sedan dess har tillvaron varit osäker.
– Man har tittat på hur lagerverksamheten ska se ut med jämna mellanrum. Men många anställda har tänkt att eftersom det inte har hänt något andra gånger, gör det väl inte det nu heller, säger Michael Sjörén.

Lagerflytten beräknas skapa runt 30 nya jobb på det befintliga lagret i Örebro, enligt facket. Även i Göteborgsregionen blir det nya jobb. Där ska man bygga ett nytt lager för snabbmat under 2011, en hantering som tas från Örebro. Hur många som ska anställas i Göteborg är ännu oklart.

Ambitionen är att de som blir uppsagda i Tyringe och vill flytta med till Götborg eller Örebro kommer att erbjudas jobb där.
– Men historiskt sett är det få som flyttar med, säger Michael Sjörén.

Axfood Närlivs  distribuerar varor från lagren i Tyringe, Örebro och Skellefteå till bland annat närbutiker och kiosker i hela landet. Lagret i Skellefteå berörs inte av förändringarna.

Fakta löntagar/arbetstagarkonsult:

Facket har rätt att anlita en löntagar/arbetstagarkonsult inför stora förändringar på arbetsplatser med minst 50 anställda, enligt Utvecklingsavtalet mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv. Konsultens uppgift är att hitta alternativ för exempelvis uppsägningar, men förslagen är bara rådgivande.