Våren är högsäsong för trädgårdskedjan Plantagen, medan butikerna går sämre från oktober till februari. Kedjan har det tufft ekonomiskt, och ska säga upp anställda eller dra ner på deras timmar i tolv av sina 35 butiker i Sverige.
– Vi har fått personalinformation. Det känns givetvis inte roligt för någon, men jag vill inte måla fan på väggen. Vi kanske bara blir drabbade av att några får gå ner i tid under lågsäsong. Vi i personalen upplever att försäljningen går uppåt, dessutom är Skövde en stad på tillväxt, säger Björn Karlsson som jobbar med uteväxter på Plantagen i Skövde.

Hur många som berörs är oklart. Nu väntar fackliga förhandlingar med Handelsavdelningar runt om i landet.
– Nu är det upp till de lokala parterna att göra upp villkoren, säger Karin Jungerhem, ombudsman på Handels förbundskontor.

Företaget vill också ändra öppettiderna under 2011, så att de bättre följer trädgårdssäsongerna.
– Utökade öppettider under högsäsong, och kortare under resten av året. De flesta av Plantagens konkurrenter har inte öppet alls, eller minskar sin verksamhet drastiskt, säger Karin Jungerhem.

Handelsnytt har utan framgång sökt Plantagen för en kommentar.

I dessa butiker berörs personal:

Helsingborg, Västerås Hälla, Stockholm Farsta, Norrköping, Linköping, Halmstad, Göteborg, Skövde, Uddevalla, Kungsbacka, Falun och Uppsala