Kryssvinnaren Iréne Eriksson

Det är vid köksbordet som Iréne Eriksson löser korsorden. Här är ljuset rätt och underlaget tillräckligt hårt. Ingen tidning går henne förbi utan att hon fyller i orden i de tomma rutorna. Och det är just orden, synonymerna, språket som lockar. Sudoku som bygger på siffror löser hon endast om det inte finns något ordpussel att tillgå. Eller om något korsord är för lätt.
– Kan jag bara fylla i utan att tänka gör jag inte klart. Då är det ingen utmaning, säger Iréne Eriksson.

Korsordslexikon och internet får bara användas i nödfall, tycker hon.
– Det är inte fusk, men för mig är det bättre att lägga ifrån mig korsordet för att ta upp det igen några timmar eller dagar senare. Då brukar det lösa sig. Om det inte är Snillekrysset. Det är riktigt svårt.
– Men man lär sig också med tiden. Det finns ju korsordsord som exempelvis ”or”, det är svaret på ”ostdjur”, eftersom or är en bakterie som finns i ost. Det ordet finns nästan alltid i de enklare korsorden, berättar Iréne Eriksson.

 Ordförrådet behöver alltså vara stort och allmänintresset brett.
– Men för att bli en riktigt bra korsordslösare måste du ha fantasi, säger hon.
Att någon visar vägen kan också vara till hjälp. I Iréne Erikssons fall var det hennes pappa. Han satt alltid och löste korsord. Men Iréne var det enda av barnen som tog uppgiften på allvar.
– Inget av mina syskon kan lösa korsord. På sin höjd klarar de barnkryssen.
Nu har Iréne Eriksson fört arvet vidare. Hennes barnbarn har intresset och tillsammans sitter de i kökslampans sken och löser sina korsord när hon är på besök.

I nästan 50 år har Iréne Eriksson löst korsord. Hon sparar dem tills lösningarna publiceras, men hon har aldrig varit med och tävlat. Förrän nu. Det var en kund på hennes jobb, Tempo i Östervåla, som fick henne att skicka in korsordet till Handelsnytt. Kunden skulle köpa frimärken för att skicka in sitt korsord till en tidning och då tänkte Iréne Eriksson: varför inte? Sagt och gjort. Hon skaffade frimärken och postade sitt korsord. När hon ändå var i gång skickade hon även in sitt bidrag till lokaltidningen och voilà – också här vann hon.
– Nu har jag definitivt fått blodad tand.
Jo, det tog tio minuter för Iréne Eriksson att lösa Handelskrysset – med bläck så klart.

Fotnot: Senaste Handelskrysset var ovanligt svårt. Aldrig förr har så många kuvert med lösningar öppnats förrän tio vinnare hittades. De flesta svarade fel på frågan ”En bit av vägen”. Rätt svar skulle vara ”fil”, men många skrev ”mil”.

Fakta:

Kryssvinnaren

Namn: Iréne Eriksson
Ålder: 60 år
Arbetsplats: Tempo i Östervåla, Uppsala län
Aktuell med: Senaste Handelskryssvinnare