Hela elektronikbranschen brottas med tunga förluster. Men Netonnet är det enda bland de fem börsnoterade bolagen som lyckades gå med vinst förra året, enligt Göteborgs -Postens granskning av branschen. Enligt årsredovisningen för 2009/2010 ökade nettoomsättningen med 17,5 procent och delrapporten för årets första månader visar även den på en ökad vinst. Företagets mål är dock en vinst på 20 procent.  Men trots vinstresultaten gick alltså Netonnet ut i fredags och meddelade att de kommer att behöva dra ner på 70 heltidstjänster.  
– Vi går relativt bättre än andra i branschen, men vinsten är inte tillräcklig. Det råder ett marknadskrig i branschen sedan Mediamarkt etablerades i Sverige 2006. De verkar ha beslutat sig för att röka ihjäl motståndarna. Tills vidare måste vi se till att få någorlunda lönsamhet under dessa förutsättningar. Vi måste titta på alla vägar framåt, säger Netonnets vd Anders Halvarsson.

Bara i förra månaden öppnade ni en butik i Uppsala. Och nästa år planeras ytterligare öppningar. Hur går det ihop med varslet?
– Att öppna upp i nya regioner är en del i att få företaget att öka omsättningen, att gå med mer vinst. Men i framtiden kan expanderingen bli en fråga att se över, säger Netonnets vd Anders Halvarsson.

De 70 heltidstjänsterna berör 20 personer på huvudkontoret och centrallagret i Borås. Övriga 50 heltidstjänster ska tas från de tolv lagershopparna runt om i landet.  Företaget räknar med att inleda förhandlingar med facket på berörda orter i början av denna vecka. Men i dagsläget har facket inte fått någon förfrågan om att inleda förhandlingar. Handels ombudsman i Borås, Ulf Henriksson, fick höra talas om varslet på omvägar under fredagen och innan han fått mer information vill han inte kommentera saken. Avdelningen har nu skickat ett mejl till företaget för att ta reda på hur varslet kommer att påverka medlemmar i Handels. Än har de inte fått något svar.

Inte heller i Göteborg vet de anställda om de påverkas av varslet.
– Vi läste själva om det i tidningen. Men vi vet ännu inte hur det påverkar oss. Vår butikschef håller nu på att ta reda på mer, säger Helena Thuresson klubbordförande på Netonnets lagershop utanför Göteborg.

Enligt Netonnets vd Anders Halvarsson kommer facket på de orter som berörs att kontaktas.
– Vi gick ut med ett pressmeddelande för att vi har ett ansvar gentemot våra aktieägare att meddela dem så fort ledningen har fattat ett beslut som påverkar företaget.

Fakta om Netonnet

Netonet säljer hemelektronik och har runt 350 anställda. Huvudkontoret och centrallagret finns i Borås och har runt 125 anställda.

Netonnets lagershoppar finns på tolv ställen i Borås, Ullared, Malmö,Stockholm/Veddesta, Stockholm/Slagsta, Göteborg, Kalmar, Örebro, Linköping, Västerås, Helsingborg. Nyligen öppnades även en lagershop i Uppsala.  Netonnet planerar även att öppna en lagershop i Umeå hösten 2011.