”Det är någon som har sprängt sig själv ordentligt”. Jenny Wedin har plöjt sig fram genom folkmassan som vill se vad som händer och har fått tag i en polis. Runt omkring henne fotar människor med sina mobiler, andra videofilmar och flera springer Drottninggatan ner mot Åhléns och T-centralen. Många skriker. Sedan ser hon honom ligga på Bryggargatans mark med ett vitt skynke över allt utom ansiktet. Bara för några minuter sedan hade det varit en hysterisk men vanligt julhandels-lördagseftermiddag.

”Självmordsbombare, här? Det kan väl inte vara möjligt?” tänker Jenny Wedin. Mer hinner hon inte grubbla. På hennes jobb, Vero Moda mitt emot korsningen Drottninggatan/Bryggargatan, trycker kunderna nere i källaren. Vissa halvt påklädda eftersom de provade kläder när bomben smällde. De som varit i butikens innersta del flydde ner genom den branta trappen mot kontoret på källarvåningen när bomberna smällde. Jenny Wedins kollega som gripits av panik skadade sig när hon föll nedför trappan. Därför blev det Jenny Wedins uppgift att ta reda på vad som hänt.

Nu visste hon lite – någon hade sprängt sig – och på polisen order gick hon tillbaka till butiken, övertalade kunderna att bege sig hemåt, bort från området som polisen betecknade som farligt.  Sedan ringde hon chefen och tillsammans med sin kollega stängde hon butiken i en hast och åkte hem i taxi som jobbet betalde.
– Jag vet inte varför, men någon behövde ta den lugnare rollen och det blev jag. Min kollega mår fortfarande dåligt och har inte kunnat ta sig till jobbet. Vi har fått krishantering. Jag vet inte varför men jag har klarat mig. Jag är inte rädd för att komma till jobbet, säger Jenny Wedin som åter var på arbetet i måndags.

Men då när hon kom hem i lördags kväll var hon ängslig och kunde inte äta. Nu är hon rädd för att åka tunnelbana.
– Det känns som det bästa stället att spränga en bomb på om man vill skada många. Jag tittar mig extra omkring nu, om någon kommer med en ryggsäck, beter sig konstigt eller så. Det känns också skönt att det är så många poliser som rör sig på gatan och att de har sin piketbil parkerad här. Securitasvakterna har också varit förbi och frågat hur det är, säger Jenny Wedin.

Förutom fler poliser och journalister som jagar vittnesberättelser, något som fått en del anställda att bestämma att inte prata med media, är allt som vanligt en måndagsförmiddag i mitten av december på ett av Stockholms shoppingstråk, Drottninggatan.  En av de poliser som står och huttrar i kylan på Drottninggatan är Hans Örtendahl. Han säger att de inte har pratat specifikt med de butiksanställda om bombdåden och händelseutvecklingen. Men säger till Handelsnytt att det i dag inte finns någon förhöjd hotbild.
– Det viktiga nu är att inte skapa panik. Vi har inte i uppdrag att gå runt och prata med butiksanställda, men de är givetvis välkomna ut till oss om de undrar någonting, säger Hans Örtendahl som är polisinspektör på Klara närpolis i Stockholm till vardags.

Fakta om bombdådet

Det var sent på lördag eftermiddag, kl. 16:50, som polisen larmades till Drottninggatan i centrala Stockholm efter att en bil exploderat och sedan börjat brinna. Kort därefter kom rapporter om att en man sprängt sig till döds på Bryggargatan bara några kvarter från den brinnande bilen. Några få personer skadades lindrigt i samband med den senare explosionen. Explosionerna har klassats som terrorhändelser av säkerhetspolisen.