I juli i år dömde Arbetsdomstolen, AD, Ica att betala skadestånd till dem som fick jobba påskhelgen 2008. Att schemalägga på helgdagar var brott mot kollektivavtalet. AD-domen gällde bara påsken, men många har blivit schemalagda på andra helgdagar, exempelvis jul och nyår, fram till februari 2009.

Handels och Ica har försökt att enas kring en lösning i de senare fallen, med domen som vägledning. Men nu har förhandlingarna avslutats. Man kommer inte överens. Besvikelsen är stor på lagret.
– Nu blir det en lång väntan igen. Jag trodde man skulle komma överens, AD-domen bör vara vägledande. Den handlar om samma sak som nu, säger klubbordförande Pontus Bergman, som jobbat några av helgdagarna.

Handels kräver att Ica ska betala skadestånd till alla som arbetat de aktuella storhelgerna, 5 000 kronor för varje anställd och helg. Det rör sig om sex helger, och i genomsnitt nära 200 anställda per gång. Handels överväger nu att stämma Ica i Arbetsdomstolen.
– Ica är inte i närheten av där vi är, och vi kommer inte närmare varandra. Det är lite fjuttigt av dem när de gjort sådana vinster, säger Sören Söderman, Handels ombudsman som varit aktiv i förhandlingarna.

Ica säger att skadestånd ska betalas ut, men att stötestenen är hur stort det ska vara. Vilken nivå som är rimlig vill Staffan Hammarin, logistikchef Ica, inte kommentera. Han menar att AD:s dom i påskfallet inte exakt kan överföras på andra fall.
– Vi och facket tolkar domen olika. Domen är inte entydig om hur vi ska hantera helgdagarna efter påsken. Synd nog står vi för långt ifrån varandra, säger Staffan Hammarin.

Arbetsdomstolens dom

Därför var det förbjudet att schemalägga under påsken

Arbetsdomstolens dom från i somras gick på Handels linje. Lagerarbetarna som fick skadestånd hade så kallat kontinuerligt skiftarbete, vilket enligt kollektivavtalet innebär skiftarbete som kan förläggas på "såväl vardag som söndag". Med söndag menas inte helgdag, argumenterade facket. De ska vara lediga dagar med helgdagslön. Undantag ska förhandlas.

Ica dömdes att betala 5 000 kronor var, till de runt 270 anställda som jobbade påsken 2008.

Sedan början av 2009 gäller ett företagsavtal för alla Icas lager vilket reglerar exempelvis hur man får arbeta på helgdagar, så framöver är det klart vad som gäller.